Dýňová polévka patří mezi mé polévkové favority. Je jednoduchá a její chuť je prostě božská. Spadá spíše do podzimního vaření, ale když už mám tu výzvu Zdravě do plavek, tak si aspoň pochutnám na tom co mi nejvíc chutná ;).

 

Dýňová polévka

4 porce | příprava: 40 minut | SNADNÉ

  • 4 lžíce zdravého tuku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší dýně Hokaido nebo máslová dýně (1 – 1,5 kg)
  • voda
  • 1 lžička Madraského kari
  • sůl
  • slunečnicová semínka a kokosové mléko na ozdobu

 

Nejprve si osmahnu cibulku a mrkev na zdravém tuku a mezitím si připravím dýni na větší kousky. (Pokud máte máslovou dýni, tak ji oloupejte, hokaido loupat nemusíte). Kousky dýně dám do hrnce a vše zaleju vodou, těsně nad dýni a přidám Madraské kari. Takto nechám polévku pomalu vařit, dokud není dýně a mrkev krásně měkoučká – cca 20 minut. Když je zelenina uvařená, naběračkou odeberu větší část vody z hrnce a polévku rozmixuji tyčovým mixérem. Pokud je polévka hodně hustá přidejte odebraný vývar. Nakonec stačí už jen dochutit solí.

Polévku můžete ozdobit slunečnicovými semínky, nebo jinými ořechy a trochou kokosového mléka :).