Houbová pohanka nebo pohanková kuba – spíše zimní jídlo, ale s rajčatovým salátem z čerstvých rajčat, se jídlo rázem změní na skvělou a rychlou letní večeři :).
Houbová pohanka a rajčatový salát
4 porce | příprava: 30 minut | SNADNÉ
- 1 hrnek pohanky lámanky
- 4 lžíce zdravého tuku
- 2 cibule
- 500 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- sůl
- majoránka
Rajčatový salát
- 1 kg cherry rajčátek
- 2 jarní cibulky
- sůl
Začínám pohankou lámankou, kterou si dám uvařit zvlášť (1 díl pohanky na 1,5 dílu vody). Vodu osolím, pohanku přivedu k varu a vařím tak 3 minutky, následně pohanku odstavím a nechám ji dojít. Mezitím si nakrájím cibule na drobno a na zdravém tuku je nechám opékat do zlatova. Jakmile je cibule hotová přihodím k ní nadrobno nakrájené žampiony. Žampiony do pánve přidávám postupně, protože chci, aby se mi opékaly a ne dusily ve vlastní šťávě :). Proto přidám jen pár žampionů a jakmile zmenší svůj objem přidávám další. Žampiony solím až na konci opékání. K hotovým žampionům přidám i prolisovaný česnek i majoránku a směs smíchám s pohankou.
Rajčatový salátek je také raz dva :). Stačí rajčátka buď nakrájet nadrobno, nebo v elektrickém sekáčku nechat lehce nasekat. Stejně tak jarní cibulku. Salát nepotřebuje dochucovat sladko-kyselím nálevem… Pouze zeleninu osolte a uvidíte, že už její chuti nic nechybí ;).