Narozeninových dortů jsem už vytvořila tolik, že už ani nevím, kolik jich přesně bylo. Svůj první si ale pamatuji dobře. Dělala jsem ho s babičkou, byl to dort k mým 15. narozeninám. Dvoupatrový, korpus z piškotového těsta, ozdobený ovocem, želatinou a pudinkovo-máslovým krémem. Tím jsem odstartovala svoji „kariéru“ v narozeninových dortech. Jelikož teď už mám svůj blog, můžu narozeninové dorty pěkně sdílet dál do světa a pochlubit se tak svou prací :).

Základem narozeninového dortu N. 1 je vlastně ořechový koláč. Recept jsem našla v časopisu a dle svého jsem jej upravila. Několikrát jsem koláč už dělala a všem chutnal. Proto jsem se rozhodla použít ho jako korpus dortu.

Ingredience na korpus

  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek (bez fosfátů)
  • 4 vejce
  • 100 ml šťávy z čerstvého pomeranče (používám džus lisovaný za studena)
  • 100 ml smetany
  • 150 g vlašských ořechů

Ingredience na krém

  • 250 ml smetany ke šlehání (30%)
  • 400 ml mascarpone
  • lžička nadrceného kardamomu (dle chuti)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • lžíce citronové šťávy

Ingredience na pomeranče

  • 3 pomeranče
  • půl hrnku třtinového cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy

Ingredience na ořechy v karamelu

  • dvě lžíce třtinového cukru
  • hrst vlašských ořechů

Návod uvidíte ve videu.