Recept na rebarborový koláč s jahodami vás překvapí úžasnou vláčností a příjemnou sladkokyselou chutí jahod a rebarbory, která jde krásně dohromady. Koláč můžete připravit i s jiným druhem ovoce, je to úžasně univerzální recept.

Dole máte i tip, jak koláč přizpůsobit špaldové nebo klasické mouce.

Jako vždy mám pro vás postup na rebarborový koláč s jahodami i natočený ve videu.

Rebarborový koláč s jahodami

forma 28 cm | SNADNÉ | 30 minut + pečení

  • 100 g ovesných vloček (označené jako bezlepkové)
  • 100 g jáhlové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 80 g kokosového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka mleté Bourbon vanilky
  • 120 g kokosového jogurtu
  • 30 g kokosového tuku
  • 150 ml vody

na koláč

  • 400 g čerstvých jahod
  • 250 g rebarbory
  • (můžete přidat lžíci tapiokové mouky)

drobenka

  • 100 g rozmixovaných lískových ořechů
  • 50 g kokosového cukru
  • 30 g kokosového tuku
  • lžíce jáhlové mouky

TIP: Pokud neřešíte lepek ve stravě a nemáte rádi bezlepkové varianty muk. Nahraďte mouky v celém poměru moukou špaldovou hladkou, případně klasickou pšeničnou hladkou.

INFO: Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkové, ale pokud máte bezlepkovou dietu, kupujte s označením bezlepkové. Většinou totiž oves zpracovávají mlýny, které zpracovávají i jiný druh obilovin (většinou pšenici) a tak není 100% jistota, že se v ovesných vločkách lepek neobjeví. Ovesné vločky s označením bezlepkové, jsou zpracovány mlýnem, který zpracovává pouze bezlepkové obiloviny.

Postup

Všechny sypké ingredience na koláč dejte do misky a důkladně promíchejte. Následně přidejte zbytek ingrediencí na těsto – kokosový jogurt, tuk a vodu. Vymíchejte hladké těsto a dejte jej stranou.

Následně si nachystejte drobenku. V misce si smíchejte rozemleté lískové ořechy, cukr, tuk a pokud se vám zdá drobenka příliš lepivá, přidejte lžící mouky.

Zapněte si troubu a nechte ji rozehřát na 170 °C.

Nakonec už jen očistěte a nakrájejte na kousky jahody a rebarboru.

Vezměte si formu na koláč a vymažte si ji trochou kokosového tuku. Následně do formy rozetřete hotové těsto, na něj rozložte jahody s rebarborou a vše zasypte drobenkou.

Takto připravený koláč dejte do rozehřáté trouby na 170 °C a pečte jej přibližně 40 minut.

Hotový koláč před podáváním nechte úplně vychladnout.

Koukněte také na postup ve videu. 🙂