Řepový karbanátek, placka, burger… to je jedno. Prostě dobrota plná zeleniny ;). Podobný recept jsem už zde dělala a je to jeden z mých prvních receptů – Burger z červené řepy. Můžete se podívat na postup ve videonávodu, já si recept upravila tak, aby spadal do mé výzvy Zdravě do plavek.

 

Řepový karbanátek se zeleninovými hranolky

6 porcí | příprava: 40 minut + 30 minut pečení | SNADNÉ

  • 2 červené řepy
  • 1 malá nebo půl cibule
  • půl hrníčku pohankových vloček
  • 3 lžíce zdravého tuku
  • 3 lžíce drceného lněného semínka + 9 lžic vody
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Zeleninové hranolky

  • 8 větších mrkví
  • 1 střední celer
  • 3 lžíce zdravého tuku

 

Začnu nejdříve hranolky, aby se mi stihly mezitím upéct. Celer a mrkve si očistím a nakrájím na hranolky, ty dám do veliké mísy a zakápnu zdravým tukem. Hranolky pořádně promíchám a vyskládám je na plech. Dám do trouby, která už běží na 200 °C a nechám je tam asi 30 minut. A teď na ten řepový karboš. Takže obě řepy si nastrouhám na jemno a vymačkám co nejvíce šťávy. Mezitím už mi bobtná lněné semínko a já k řepě přidám pohankové vločky, tuk, majoránku, česnek, sůl a to lněné semínko. Vše pořádně promíchám. Nebojte se, že směs nedrží při sobě… Placičky z ní půjdou skvěle ;). Takže všech 6 placek, které jsem ze směsi udělala, jsem si dala do kontaktního grilu na necelých 10 minut na střední teplotu. Případně placky opékejte na pánvi cca 3 – 4 minuty z každé strany.

No a společně s pečenými hranolky a čerstvou zeleninou jsou řepové placky, nebo karbanátky úžasné.