Švestková povidla je něco, do čeho jsem se nikdy nepouštěla, kvůli (pro mě) složité a zdlouhavé přípravě.

Nakonec jsem ale dostala hromadu švestek od tety a chtěla povidla zkusit. Postup jsem přizpůsobila tak, aby byl co nejednodušší. Nakonec povidla vyšla skvěle, takže jsem se rozhodla pro vás recept natočit.

Cukr

Cukr do povidel původně nepatří. Povidla by se měla dělat z přezrálých švestek, které obsahují co nejvíce cukru. Já jsem do švestek cukr přidávat nechtěla, ale co jsem tam dala, tak kousek skořice a badyán. Díky tomu jsou povidla krásně voňavá.

Čas pečení

Já povidla pekla 2 hodiny, pokud máte malý pekáč a víc švestek, bude potřeba čas přizpůsobit. Díky 200°C stupňům se švestky krásně pečou, nepřipalují se a proces není tak zdlouhavý. Pokud máte v plánu udělat opravdu hustá až tuhá povidla, čas pečení určitě prodlužte.

Míchat nebo nemíchat

Já jsem poprvé švestky během pečení asi 2x promíchala, abych viděla co se s nimi děje. Podruhé jsem vůbec nemíchala, nechala jsem je být. Výsledek je stejný, takže záleží čistě na vás. Pokud je promícháte, vůbec nic se nestane.

Nádoba na pečení

Klidně použijte plech nebo pekáč, záleží jaké množství švestek chcete přeměnit v povidla. Nebojte se toho, že si zničíte plech, po upečení se připečená část krásně odmočí a jde snadno umýt.

Ocet?

Tohle je věc, kterou jsem si zjišťovala snad celý den jsem brouzdala na internetu a obvolávala babičky. Chtěla jsem vědět, proč se ke švestkám přidává ocet, ale nikde jsem to nezjistila. Pokud letos ještě nějaké švestky dostanu, zkusím povidla udělat bez použití octa a napíšu, zda je výsledek stejný. Avšak, pokud někdo víte, proč se ocet používá, budu moc ráda, když mi to napíšete.

 

Švestková povidla

2 skleničky | příprava: 30 minut + 2 hodiny pečení | SNADNÉ

  • 1,5 kg švestek
  • 4 lžíce octa
  • kousek skořice
  • 1 badyán
  • volitelné: hřebíček
  • volitelné: rum (až po upečení)

 

Postup mám pro vás ve videoreceptu.