Švestková povidla z trouby | bez cukru

Švestková povidla je něco, do čeho jsem se nikdy nepouštěla, kvůli (pro mě) složité a zdlouhavé přípravě.

Nakonec jsem ale dostala hromadu švestek od tety a chtěla povidla zkusit. Postup jsem přizpůsobila tak, aby byl co nejednodušší. Nakonec povidla vyšla skvěle, takže jsem se rozhodla pro vás recept natočit.

Cukr

Cukr do povidel původně nepatří. Povidla by se měla dělat z přezrálých švestek, které obsahují co nejvíce cukru. Já jsem do švestek cukr přidávat nechtěla, ale co jsem tam dala, tak kousek skořice a badyán. Díky tomu jsou povidla krásně voňavá.

Čas pečení

Já povidla pekla 2 hodiny, pokud máte malý pekáč a víc švestek, bude potřeba čas přizpůsobit. Díky 200°C stupňům se švestky krásně pečou, nepřipalují se a proces není tak zdlouhavý. Pokud máte v plánu udělat opravdu hustá až tuhá povidla, čas pečení určitě prodlužte.

Míchat nebo nemíchat

Já jsem poprvé švestky během pečení asi 2x promíchala, abych viděla co se s nimi děje. Podruhé jsem vůbec nemíchala, nechala jsem je být. Výsledek je stejný, takže záleží čistě na vás. Pokud je promícháte, vůbec nic se nestane.

Nádoba na pečení

Klidně použijte plech nebo pekáč, záleží jaké množství švestek chcete přeměnit v povidla. Nebojte se toho, že si zničíte plech, po upečení se připečená část krásně odmočí a jde snadno umýt.

Ocet?

Tohle je věc, kterou jsem si zjišťovala snad celý den jsem brouzdala na internetu a obvolávala babičky. Chtěla jsem vědět, proč se ke švestkám přidává ocet, ale nikde jsem to nezjistila. Pokud letos ještě nějaké švestky dostanu, zkusím povidla udělat bez použití octa a napíšu, zda je výsledek stejný. Avšak, pokud někdo víte, proč se ocet používá, budu moc ráda, když mi to napíšete.

 

Švestková povidla

2 skleničky | příprava: 30 minut + 2 hodiny pečení | SNADNÉ

  • 1,5 kg švestek
  • 4 lžíce octa
  • kousek skořice
  • 1 badyán
  • volitelné: hřebíček
  • volitelné: rum (až po upečení)

 

Postup mám pro vás ve videoreceptu.

 

10 thoughts on “Švestková povidla z trouby | bez cukru

  1. Prý ten ocet udělá nějakou vrstvičku, která zabrání tomu, aby se povidla připalovala. Ale ta se prý nesmí mícháním porušit, pak by se muselo míchat stále.

  2. Dobrý den, právě jsem dodělala povidla dle Vašeho receptu. Jsou vynikající, lahodná prostě fantastická! Moc děkuji! A chtěla bych se zeptat jestli jste tímto samým způsobem zkoušela dělat povidla i třešňová, hrušková či jablková?

    1. Pěkný den, mám velikánskou radost, že se povidla povedla a že chutnají. Zatím jsem jiné ovoce takto nezkoušela. Neměla jsem pohromadě ještě tak veliké množství ovoce najednou. Ale myslím, že výsledek bude stejně tak super, jako se švestkami. Chtěla bych ještě zkusit ty hrušky nebo jablíčka, tak uvidím co seženu :).

  3. Anny, podle mé mamky, která dělá povidla podle své mamky, ocet údajně rozrušuje pevný povrch trnek.
    Já zase přemýšlím, zda mohu zcela vynechat cukr, zda ten nemá v povidlech konzervační význam. Jak dlouho vydrží povidla bez přidávaného cukru a jak dlouho?

    1. Moc děkuji za zprávu. Jinak ano, cukr má konzervační funkci, ale ve švestkách cukr je :). Původně se do povidel ani cukr nedával. Jinak pokud se dobře a vzduchotěsně uzavřou, a budeš je mít ve tmě, troufám si říct, že rok vydrží určitě. Mám takhle už přes rok ve sklepě jahodovou marmeládu bez cukru a jen trošku vybledla, ale je pořád stejně senzační. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *