Svíčková omáčka | varianta bez masa

Než se do mě pustíte, že svíčková omáčka se jmenuje svíčková, kvůli názvu masa, které by se mělo v receptu použít, přečtěte si moje vysvětlení. 🙂

Doma jsme se dohadovali ohledně svíčkové omáčce. Já tvrdila, že chuť dává omáčce zelenina a moje rodina byla toho názoru, že bez masa by to nebyla ta správná chuť. Rodinné dohady mi byly motivací k přijetí výzvy – Svíčková bez masa.

Kdo nemusíte maso, tak jako já, mám tu pro vás skvělou zprávu! Světe div se, svíčková jde udělat i bez masa. 😀

Za mě jednoznačně nejlepší co jsem jedla (hlavně, protože jsem ji neředila smetanou ani mlékem) a co mě potěšilo, tak sestřička řekla, že takovou chce k narozeninám. 🙂 Takže pro mě úspěch a úžasný pocit, když rodina přiznala, že by nepoznali rozdíl. 🙂

No a to největší plus celého receptu – nikdy se vám nestane, že maso bude tuhé. 😀

 

Svíčková bez masa

4 porce | příprava: 30 minut + pečení | SNADNÉ

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 6 mrkví
  • 4 petržele
  • půlka menšího celeru
  • lžička tymiánu
  • sůl
  • voda nebo zeleninový vývar
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • jablečný ocet

+ citron na dozdobení

Tip: Pokud jste doma zvyklí na svíčkovou na smetaně (tj. ředíte omáčku smetanou), tak se nebojte a přizpůsobte si recept dle vlastní chuti a dolaďte omáčku smetanou. 🙂

 

Fazolovo – quinoové placky 

20 placek | příprava: 30 minut + pečení | SNADNÉ

  • 500 g předem uvařených fazolí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička saturejky
  • sůl
  • 1/2 hrníčku quinoi (uvařte předem s hrníčkem osolené vody)

 

Celý postup na svíčkovou mám pro vás ve videoreceptu.

6 thoughts on “Svíčková omáčka | varianta bez masa

  1. Jako beru, že někdo chce svíčkovou bez masa, páč maso nejí, ale nedat ani mléko nebo smetanu? Prostě rozvařená zelenina, která se používá na svíčkovou, to jediný co z receptu na svíčkovou zbylo. Tohle už není ani varianta na svíčkovou bez masa. Ze svíčkové to má opravdu už jen ten název. Tohle už svíčkovou nepřipomíná ani náhodou, promiň za upřímnost.

    1. V pořádku, není se za co omlouvat. Ve videu zmiňuju, že si může už kdokoliv omáčku smetanou nebo mlékem naředit. Já ji udělala tak, jak nám doma chutná nejvíce. Nechce se mi přizpůsobovat něčemu, jen kvůli tomu, že by to tam mělo být. Ale dobrý dotaz – dopíšu to k receptu i sem. Jinak tyto videorecepty jsou spíše o tom ukázat, že i taková svíčková může být jednoduchá a můžete si ji každý upravit dle vlastní chuti :).

    2. No a představte si, že nám to takhle chutná daleko víc. Výjimečně přidám mandlovou smetanu, když ji zrovna mám doma. Dneska jsem ji vařila pro rodinu a opravdu jim moc chutnalo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *