Vánočka | bezlepková a špaldová varianta

Pečete na Štědrý den vánočku??

Já si Vánoce bez ní neumím představit. Udělala jsem proto rovnou dvě vegan varianty. Jedna je bezlepková, protože vím, že vás je hodně, co mě sledujete a nemůžete lepek ;).

Jinak po vyzkoušení bezlepkové mouky, jsem byla vděčná za to, že nemám intoleranci na lepek a můžu nám udělat tu špaldovou :).

 

Bezlepková vánočka

1 veliká nebo 2 menší | příprava: 15 minut + kynutí a pečení | SLOŽITĚJŠÍ

  • 300 ml mléka (já použila ovesné)
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 500 g bezlepkové mouky (použila jsem univerzální směs)
  • 80 g kokosového cukru
  • půl lžičky drceného anýzu
  • kůra z biocitronu
  • 60 g rozinek
  • 15 g psyllia ve 250 ml vody (nahrazujeme tak přibližně 4 vejce)
  • 100 g rozpuštěného kokosového tuku

 

Celozrnná špaldová vánočka

1 veliká nebo 2 menší | příprava: cca 30 minut + kynutí a pečení | SLOŽITĚJŠÍ

  • 230 ml mléka (já použila ovesné)
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 500 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g kokosového cukru
  • půl lžičky drceného anýzu
  • 60 g rozinek
  • 100 g rozpuštěného kokosového tuku
  • kůra z biocitronu

 

Postup jak na vánočky a jak je uplést máte ve videu. 😉

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *