Jak pojmout Velikonoce zdravěji?  Tahle otázka měla být hlavním tématem mého Velikonočního speciálku. Jenže někde to prostě jde a někde zase ne.

Velikonoční mazanec se mi povedl vymazlit tak, aby byl chutný, držel se tradičního receptu a byl v rámci možností „zdravý“. I když asi nic s moukou a cukrem nebude zdravé nikdy, ať se snažíte sebe víc :). Ale co, jsou Velikonoce!

Líbí se mi varianta, kdy do těsta přidáte co nejméně cukru a nahradíte část běžné mouky celozrnnou.

TIP: Zkoušela jsem nahradit celé množství celozrnnou špaldovou moukou a krásně to funguje 🙂

 

Mazanec

1 kus | příprava 20 minut + 3 hodiny kynutí + 50 minut pečení | PRACNĚJŠÍ

  • 300 g bílé hladké mouky
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • kostka droždí
  • 3 žloutky od šťastných slepiček
  • hrst brusinek nebo rozinek
  • hrst vlašských ořechů + na posypání
  • 120 g másla
  • kůra z půlky bio citronu
  • vejce od šťastné slepičky na potření

Jak přesně postupovat při výrobě této dobroty, uvidíte ve videu :).