Chtěla jsem zkusit nějakou Indii, ale aby to nebylo pálivé kvůli Filípkovi. Na to je super recept na Butter chicken. Já jsem se tento týden chtěla vyhnout masu, takže bezmasová variace na Butter chicken se dá najít pod názvem Butter tofu. I když tofu nekupuju skoro vůbec a původně jsem chtěla zkusit udělat recept s bílými fazolemi, řekla jsem si, že při vaření do krabiček není moc velký prostor pro experimenty. 

Butter tofu

6 krabiček

  • 3x balení tofu (200g/ kus)
  • 3 lžíce škrobu
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

omáčka

  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce garam masala
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 litr rajčatové passaty
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce cukru
  • sůl
  • šťáva z půlky citronu

Příloha

  • 600 g jasmínové rýže
  • 1200 ml vody
  • sůl

Na doplnění

  • čerstvý koriandr
  • plátky citronu

Postup

Nejprve jsem si nachystala tofu do trouby. To jsem si vysušila pomocí papírové utěrky a nalámala na malé kousky. Jednotlivé kousky představují kousky “masa”. V misce jsem tofu smíchala se škrobem, solí a olejem a dala na plech.  Tofu jsem pekla v troubě při 180 stupních přibližně 20 minut.

Mezitím jsem si nachystala další suroviny na omáčku. Cibuli jsem nakrájela najemno, česnek a zázvor nadrobno.

Do elektrického hrnce THE FAST SLOW PRO ™ od značky SAGE, jsem dala olej a  přidala cibuli. Zapnula jsem režim SAUTÉ a opekla cibuli lehce do zlatova. Dále jsem přidala zázvor s česnekem a nechala směs provonět. Nakonec jsem přisypala směs koření, kterou jsem na oleji  krátce opekla. Pokračovala jsem tím, že jsem do hrnce nalila rajčatovou passatu, kokosové mléko, cukr, sůl a přidala kousky opečeného tofu. Vše jsem důkladně promíchala a zavřela hrnec. Zvolila jsem si v kategorii tlakového vaření program SOUP a nastavila 10 minut.

Po ukončení programu byla omáčka na butter tofu hotová. Dochutila jsem ji už jen šťávou z půlky citronu.

Jako přílohu jsem k omáčce volila jasmínovou rýži. Rýži jsem dala do multifunkčního hrnce THE FAST SLOW GO™ od značky SAGE  společně s vodou a solí. Zvolila jsem přednastavený režim RICE|GRAINS a nastavila čas 8 minut.

Omáčku a rýži jsem nechala vychladnout natolik, abych  mohla dát jednotlivé porce do krabiček. Jídlo jsem ještě doplnila o nasekaný koriandr a plátek citronu. 

Butter tofu vydrží takto připravené, ve vzduchotěsně uzavřené krabičce, v lednici pět dnů. Ideální je mít lednici po celou dobu nastavenou na dva stupně celsia. Nebo na tu nejnižší teplotu.

Pokud chcete více informací k tomu jak krabičkovat koukněte na toto video – https://youtu.be/tWauB8Otlo0?si=m1ctrhcEXxPYkMMq

Jak jsem recept na butter chicken připravovala do krabiček se můžeš podívat tady.