Recept na čočkový dhal máme doma moc rádi. Mou inspirací na něj byl  recept od My Cooking Diary. 

Tady máte moji upravenou verzi, tak jak jsem ji dělala do svého týdenního plánování.

Nicméně vždy dhal upravím podle zeleniny, kterou zrovna mám doma, nebo aktuálně je u nás (nebo spíš našeho syna) oblíbená.

Recept je koncipovaný na moje krabičkování. Takže jeho opravdu hooodně, pokud si budete chtít udělat méně porcí, doporučuju si ubrat na množství.

Čočkový dhal s červenou řepou

cca 9 porcí | 40 minut + vaření a pečení | SNADNÉ

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • 1 kokosové mléko (400 ml)
  • 1 brokolice
  • 1 malý batát
  • hrnek černé čočky
  • sůl
  • voda podle potřeby (cca 300 ml)

příloha

  • 3 veliké červené řepy
  • olivový olej a sůl
  • 300 g celozrnné rýže
  • sůl
  • voda

na dokončení

  • čerstvý koriandr
  • plátek bio citronu

Nejdříve si dám vařit rýži, protože budu vařit celozrnnou a ta se vaří necelou hodinu. Celozrnnou rýži není třeba proplachovat. Dám jeden díl rýže na dva díly vody. Přidám sůl a dám vařit. 

Potom si nachystám červenou řepu, kterou oloupu a nakrájím na hranolky. Ty dám na plech, pokapu olivovým olejem, osolím, promíchám a dám péct do trouby. 

Peču na 200 °C stupňů cca 30 minut. 

Ve velikém hrnci si na olivovém oleji osmahnu cibuli. Jakmile začne zlátnout přidám prolisovaný česnek a nechám jej rozvonět. Dále nasypu koření, které jen minutku orestuji a vše zaliju sekanými rajčaty. Pak batát na kostičky a brokolici na kousky. Přidám propláchnutou černou čočku, kokosové mléko, sůl a podle potřeby ještě vodu.

Vše nechám v hrnci vařit, dokud není zelenina měkká, což je cca 30 minut.

Hotový dhal je výborný, když jej doplňíte ještě čerstvým koriandrem a pokapete pár kapkami citronu.