Kešu mléko u nás doma připravuju pravidelně. Fíla ho miluje a mně přijde jako to úplně nejjednodušší rostlinné mléko vůbec. Je krásně jemné, krémové a pokud ho šetrně pasterizuju, vydrží nám v lednici i týden.

Nejraději ho používám na kakao – Tady je recept na Kořeněné kakao.

Co budete potřebovat

  • 200 g kešu ořechů
  • 1 litr filtrované vody
  • špetku soli
  • datlový sirup nebo jiné sladidlo (dle chuti)

Postup

  1. Kešu ořechy jsem si nejdříve namočila asi na tři hodiny do studené vody. Můžete je klidně nechat namočené i přes noc, ale skvělé na kešu je to, že nasávají vodu velmi rychle – takže mléko stihnete připravit ještě ten samý den.
  2. Po namočení jsem kešu scedila a vložila do mixéru spolu s litrem filtrované vody, špetkou soli a trochou datlového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla). Vše jsem mixovala několik minut do opravdu hladké konzistence.
  3. Kešu mléko se nemusí cedit jako jiná oříšková mléka, a tak je méně pracné a vlastně i bezezbytkové.
  4. Hotové mléko jsem přelila do hrnce a začala zahřívat. Cílová teplota je ideálně kolem 65 °C – pokud nemáte teploměr, poznáte to podle toho, že se z mléka začne lehce stoupat pára.
  5. Během zahřívání je potřeba mléko stále míchat, protože má tendenci se na dně přichytávat.
  6. Nakonec jsem mléko přelila do předem sterilizovaných lahví, nechala vychladnout a uzavřené je uložila do lednice.

Skladování

Mléko skladujte v lednici, ideálně ve skleněné uzavíratelné lahvi. Takto upravené vydrží i 7 dní. Před použitím je dobré s lahví jemně protřepat – může se lehce usazovat.

Tipy a obměny

  • Sladkost si upravte podle sebe. Můžete přidat datlový sirup, javorový sirup, med (pokud nemusí být veganské) nebo ho nechat úplně bez sladidla.
  • Chuť vylepší i vanilka. Troška vanilkového extraktu nebo špetka skořice mléku dodá příjemnou chuť.
  • Využití: Skvělé do kaší, smoothie, pečení nebo do kávy. Nejradši ho ale mám v horkém kakau.