
Kešu mléko u nás doma připravuju pravidelně. Fíla ho miluje a mně přijde jako to úplně nejjednodušší rostlinné mléko vůbec. Je krásně jemné, krémové a pokud ho šetrně pasterizuju, vydrží nám v lednici i týden.
Nejraději ho používám na kakao – Tady je recept na Kořeněné kakao.
Co budete potřebovat
- 200 g kešu ořechů
- 1 litr filtrované vody
- špetku soli
- datlový sirup nebo jiné sladidlo (dle chuti)
Postup
- Kešu ořechy jsem si nejdříve namočila asi na tři hodiny do studené vody. Můžete je klidně nechat namočené i přes noc, ale skvělé na kešu je to, že nasávají vodu velmi rychle – takže mléko stihnete připravit ještě ten samý den.
- Po namočení jsem kešu scedila a vložila do mixéru spolu s litrem filtrované vody, špetkou soli a trochou datlového sirupu (nebo jiného oblíbeného sladidla). Vše jsem mixovala několik minut do opravdu hladké konzistence.
- Kešu mléko se nemusí cedit jako jiná oříšková mléka, a tak je méně pracné a vlastně i bezezbytkové.
- Hotové mléko jsem přelila do hrnce a začala zahřívat. Cílová teplota je ideálně kolem 65 °C – pokud nemáte teploměr, poznáte to podle toho, že se z mléka začne lehce stoupat pára.
- Během zahřívání je potřeba mléko stále míchat, protože má tendenci se na dně přichytávat.
- Nakonec jsem mléko přelila do předem sterilizovaných lahví, nechala vychladnout a uzavřené je uložila do lednice.
Skladování
Mléko skladujte v lednici, ideálně ve skleněné uzavíratelné lahvi. Takto upravené vydrží i 7 dní. Před použitím je dobré s lahví jemně protřepat – může se lehce usazovat.
Tipy a obměny
- Sladkost si upravte podle sebe. Můžete přidat datlový sirup, javorový sirup, med (pokud nemusí být veganské) nebo ho nechat úplně bez sladidla.
- Chuť vylepší i vanilka. Troška vanilkového extraktu nebo špetka skořice mléku dodá příjemnou chuť.
- Využití: Skvělé do kaší, smoothie, pečení nebo do kávy. Nejradši ho ale mám v horkém kakau.