Mám tu pro vás první, zdravější variantu na donuts. Píšu první, protože když jsem dělala tento recept, začaly mě napadat další varianty. Takže receptů na donuts bude víc. 🙂
Tyto jsou z kynutého těsta. Výjimečně nejsou bezlepkové, protože jsem použila špaldovou mouku. Ale slibuji, že další donuty bezlepkové už budou.
Recept je koncipovaný na pečení v troubě, takže výsledná chuť není taková, jako když jsou smažené. Nechci vás k tomu nijak nabádat, ale myslím, že při stejném postupu, by šlo donuty místo upečení i usmažit.
Donuts z kynutého těsta
10 kusů | příprava: 40 minut + kynutí a pečení | SNADNÉ
- 100 ml teplé vody
- 1 lžíce kokosového cukru
- 15 g droždí
- 250 g špaldové mouky
- 40 g kokosového cukru
- 50 g kokosového oleje
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu (Bourbon)
čokoládová poleva
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- lžička kokosového tuku
(čokoládu s tukem stačí rozpustit na vodní lázni)
Datlový karamel
- 50 g datlí
- 100 ml vody
(vše jsem rozmixovala do hladké kaše, pokud chcete slaný karamel, přidejte sůl :))
Na zdobení jsem použila to, co jsem doma našla
- kakaové boby
- plátky mandlí
- strouhaný kokos
- nasekané ořechy
- datlový sirup
Celý postup i s ukázkou, jak udělat plněné donuty, uvidíte ve videu.
Zdravím Anny, vypadají báječně. Jen si nejsem jistá tím slovem snadný – opravdu to půjde? Kynutému těstu se vyhýbám, co to jde. Krásný den, iva
Pokud máš doma robota, který za tebe těsto vyhněte, tak je to opravdu snadný recept :). Pak už na tom není nic složitého a je radost s kynutým těstem pracovat. Těsto můžeš uhnětat vařečkou a pak v ruce, ale to už je pracnější, to přiznávám :D.
To jsou jedny z nejkrásnějších donutů, co jsem kdy viděla. 🙂 Hned bych si dala!
Ejnets on the road
Jee moc děkuji 🙂