Mám tu pro vás první, zdravější variantu na donuts. Píšu první, protože když jsem dělala tento recept, začaly mě napadat další varianty. Takže receptů na donuts bude víc. 🙂

Tyto jsou z kynutého těsta. Výjimečně nejsou bezlepkové, protože jsem použila špaldovou mouku. Ale slibuji, že další donuty bezlepkové už budou.

Recept je koncipovaný na pečení v troubě, takže výsledná chuť není taková, jako když jsou smažené. Nechci vás k tomu nijak nabádat, ale myslím, že při stejném postupu, by šlo donuty místo upečení i usmažit.

 

Donuts z kynutého těsta

10 kusů | příprava: 40 minut + kynutí a pečení | SNADNÉ

  • 100 ml teplé vody
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 15 g droždí
  • 250 g špaldové mouky
  • 40 g kokosového cukru
  • 50 g kokosového oleje
  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu (Bourbon)

čokoládová poleva

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • lžička kokosového tuku

(čokoládu s tukem stačí rozpustit na vodní lázni)

Datlový karamel

  • 50 g datlí
  • 100 ml vody

(vše jsem rozmixovala do hladké kaše, pokud chcete slaný karamel, přidejte sůl :))

Na zdobení jsem použila to, co jsem doma našla

  • kakaové boby
  • plátky mandlí
  • strouhaný kokos
  • nasekané ořechy
  • datlový sirup

 

Celý postup i s ukázkou, jak udělat plněné donuty, uvidíte ve videu.