Tuhle variantu na dýňovou omáčku jste určitě ještě nejedli. Citronová kůra povznese omáčku ještě o kus výš a o lehkou štiplavost se postará sušený zázvor. Kdo máte rádi, použijte do receptu i chilli.

Opečené žampiony dozlatova doplní harmonii chutí a díky nim si to jídlo zamilujete. Pokud máte, dejte i citronový tymián, má úžasnou chuť. Jen pozor, klasický tymián chutná dost odlišně.

Na cca 4 porce

  • 1 máslová dýně (250 g dýňového pyré)
  • menší palice česneku
  • olivový olej
  • 100 g kešu
  • lžička soli
  • pepř
  • kůra z bio citronu
  • muškátový oříšek
  • půl lžičky sušeného zázvoru
  • 250 ml vody z těstovin
  • 500 g těstovin (nevařených)
  • 250 g žampionů
  • sůl a olej
  • citronový tymián

Dýni si rozkrojím a dám na plech společně s palicí česneku, tu zaleju lehce olivovým olejem. Vše dám do vyhřáté trouby péct na 200 °C přibližně 30 minut. Palici česneku je dobré v půlce pečení otočit.

Poté si dám namočit kešu oříšky do vody. Rovnou opeču na pánvičce žampiony dozlatova.

Když mám dýni upečenou, tak si dám vařit těstoviny.

Z upečené dýně vyndám dužinu (použiju 250 g, zbytek si schovám v lednici) a dám ji do mixéru společně s vymačkaným česnekem. Poté přidám namočené kešu, sůl a pepř. Dále nastrouhám kůru z bio citronu, muškátový oříšek a půl lžičky sušeného zázvoru. Nakonec do mixéru přidám i vodu z těstovin a vše rozmixuji do hladké omáčky.

Omáčku smíchám s těstovinami a rovnou servíruji. Každou porci dozdobím ještě citronovým tymiánem, nastrouhanou kůrou z citronu a kousky opečených žampionů.