Focaccia je takový úžasně jednoduchý druh pečiva. Když jej doladíte o další suroviny, jako třeba řepa, stává se z toho už skoro samostatný pokrm. Většinou se foccacia dělá vysoká a nadýchaná, a rozhodně se nešetří kvalitním olivovým olejem. Můžete ji dostat jako předkrm v italské restauraci společně s olivovým olejem a nebo jako doplněk k vínu a sýrům.

Já ji mám raději tenčí, s trošku křupavější kůrkou, ale přitom s měkkou a vláčnou střídkou. Líbí se mi vyváženost těsta vs surovin nahoře. Takže tady je moje varianta focacci.

Tento recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Green Market.

Co budete tedy potřebovat na vykouzlení těsta na focacciu?

Přesné poměry k jednotlivým ingrediencím najdete dole.

Špaldová hladká a špaldová celozrnná mouka: Kombinaci těchto dvou mouk jsem si teď velice oblíbila. Ano, není to bezlepkový recept, protože špalda lepek obsahuje. Nicméně mnohem méně, než klasická pšenice. Zároveň chci dodat, že nejraději používám BIO mouky od Pernerky, které jsou za úžasnou cenu například v Lidlu. Takže tam si je kupuju vždy do zásoby a z jiných mouk už poslední dobou nepeču. 🙂

Myslete na to, že špalda saje jinak, než klasická mouka, pokud ji tedy budete chtít nahradit jiným druhem mouky, budete muset upravit dle toho i poměr vody.

Kostka droždí: K tomuto receptu si kupte čerstvé droždí. Druhou půlku můžete použít na jiný recept, nebo těsto udělejte z dvojité dávky a z druhé půlky těsta upečte pizzy. 🙂 Těsto na pizzu dělám stejné jako na focacciu.

Kokosový cukr: Tohle je základ úspěchu kynutí. Mám za sebou spousty receptů i kynutých a nikdy, opravdu nikdy, mi těsto nenakynulo tak úžasně, jako s kokosovým cukrem. Je jedno v jaké kondici jsou kvasnice a od jaké jsou značky, díky kokosovému cukru budete mít vždy obrovskou čepici těsta. Takže ano, ještě jednou, kokosový cukr! 😀 

V receptu používám kokosový cukr od Green Marketu.

Extra panenský olivový olej: Další důležitá položka na seznamu surovin. Kvalitní extra panenský olivový olej. Kolem olivového oleje panuje dost mýtů a jeden z nich je, že není vhodný pro tepelnou úpravu. Není to pravda. Extra panenský olivový olej má vysoký kouřový bod a tak se jej nebojte v kuchyni používat. Nicméně musí to být olej filtrovaný, jedině tehdy je zbaven pevných částeček, které by se mohly pálit. Nicméně těch opravdu drahých olivových olejů je do těsta škoda. Takže do těsta levnější variantu a po upečení focacciu bohatě zakápněte kvalitním olivovým olejem, já miluju olej od značky Centonze, který najdete také na eshopu Green Marketu.

Špetka soli: Můj favorit mezi solí je himalájská sůl. Jinou solí už doma nesolíme. 🙂 No a jak jinak i himalájskou sůl můžete koupit na eshopu Green Market, takže tip pro vás, přihoďte ji do košíku, když už tam budete kupovat ten boží oliváč. 🙂

Voda: Jak jsem psala, poměry vody se mohou lišit, pokud budete měnit poměry nebo druhy mouk. Množství si tedy upravte už podle potřeby těsta. 🙂

Jak připravit moji verzi na focacciu s červenou řepou?

Klasický postup najdete rozepsaný i v popisu dole, případně videorecept k němu najdete i u mne na Instagramu v Reels. Tady mám pro vás pár důležitostí k postupu.

  1. Krok  – Prosejte si mouky.

Do misky si oba druhy mouk prosejte přes sítko (cedníček). Díky tomu se vám mouky krásně propojí. Přidejte další sypké suroviny a promíchejte. Až potom přidejte nadrobené kousky droždí a vodu. S olivovým olejem počkejte.

  1. Krok – Nechte těsto vyhnětat v robotu.

V ideálním případě doporučuju těsto nechat vyhnětat v kuchyňském robotu, ručně to dá opravdu hooodně práce. Těsto bude takové hutnější, ale díky tomu, že v něm není olej, se lépe aktivuje funkce lepku a těsto bude díky tomu pružnější. Recept samo sebou funguje i tak, že dáte vše rovnou do hnětače, těsto vám vyjde také pěkně. Ale když s olejem počkáte, zjistíte, že těsto je ještě o level výš a je krásně pružné a elastické, i když je ze špaldy, které lepku obsahuje méně, než klasická pšenice.

  1. Krok – Přidejte do těsta olej.

Jakmile máte těsto vyhnětené, v robotu jej nechte přibližně tři minuty, přidejte olej. Ten potřebuje čas, než se do těsta dostane, robot tedy nechte při nízkých otáčkách, ať vám olej všude necáká. Těstu dejte aspoň 10 minut. Ideální je nastavit si minutku. 🙂 I když se to může zdát být zbytečné, opravdu dejte těstu čas a nechte jej pořádně prohnětat. 

  1. Krok – Kynutí

Hotové těsto na focacciu dejte minimálně na hodinu kynout. Uvidíte, že díky kokosovému cukru pojedou kvasnice jako drak. 😀 Kynutí je hodně důležitá část. Další krok, který nesmíte uspěchat. Většinou ta kynutá těsta potřebují hodně času a péče. :))

  1. Krok – Vytvarování foccacii

Hotové těsto rozdělte na dva díly a pomocí válečku vyválejte placku. Focacciu můžete péct na plechu a nebo v zapékací formě. Záleží na vás a vašich možnostech. Ideál je dát si focacciu na pečící papír a přenést ji na plech a nebo do formy, kde ji necháte znovu min. půl hodinky odpočívat.

Já ji dělám tenoučkou (tak 1 cm), ale klasika je podle mě, tak min. 2 cm tloušťky. Tohle záleží na vás a vašich preferencí. 🙂

  1. Krok – Předehřejte si troubu.

Mezitím co focaccia kyne si zapněte troubu na 200 °C a nechte si ji předehřát.

  1. Krok – Připravte si doplňkové suroviny

Mezitím co focaccia kyne je čas nachystat si doplňkové suroviny. Já miluju řepu, oříšky a bylinky. Červenou řepu můžete použít čerstvou a nebo klidně i tu předvařenou, která se prodává v obchodech. V obou případech bude řepa po upečení měkká. 

Dále si připravte čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián). Oříšky, já dala mandle, ale můžete zvolit to co máte rádi. Potom olivový olej a javorový sirup.

  1. Krok – Dolaďte focacciu

Do nakynuté focaccii udělejte prsty důlky a do nich vkládejte doplňkové suroviny. Zamačkejte do těsta plátky řepy, cibule, kousky tymiánu, rozmarýnu a mandle. Foccaciu pokapejte olejem a javorovým sirupem, přidejte trochu soli a šup s ní do trouby.

  1. Krok – Pečení focaccii

Focaccu pečte ve vyhřáté troubě a pečte ji zhruba 20 minut. Nicméně doba pečení se bude měnit v závislosti na tloušťce těsta, takže délku pečení si podle toho přizpůsobte a focacciu v troubě kontrolujte.

Hotovou focacciu můžete jíst ihned ještě teplou. Klidně si ji ještě dochuťte a přidejte na ni další vrstvu oleje nebo javorového sirupu. Vše záleží na vaší chuti. Já na ní miluju další vrstvu čerstvých bylinek, takže čerstvý tymián je pro mě klasika :). Focacciu většinou sníme hned ještě teplou :). Beru to takhle jako kompletní jídlo nebo svačina. 

Focaccia s červenou řepou

Těsto na focacciu

  • 2 červené řepy
  • 1 červená cibule
  • tymián
  • rozmarýn
  • olivový olej
  • javorový sirup
  • mandle
  • sůl

Do velké mísy prosejte obě mouky, přidejte droždí, kokosový cukr, sůl a vodu. Celou směs pomocí hnětací metly v robotu vypracujte v těsto. 

Následně k těstu přidejte olej a nechte jej důkladně zapracovat. Hotové těsto na focacciu nechte alespoň hodinu kynout. 

Vykynuté těsto rozdělte na dvě půlky a vyválejte placku, kterou nechte dalších 30 minut kynout. Do nakynuté placky udělejte prsty důlky a zamačkejte nakrájenou červenou řepu, měsíčky červené cibule, čerstvé bylinky a mandle. 

Vše zakápněte olejem a javorovým sirupem. Posypte solí a dejte do vyhřáté trouby péct na plechu vyloženém pečícím papírem 20 minut na 200°C.

Hotovou focacciu nechte chviličku vychladnout a nakrájejte na proužky.

Dobrou chuť!

Dejte mi vědět, zda vám focaccia chutnala a nebo zda vám byly přínosné informace v receptu. Nejsem si jistá, zda psát takové rozsáhlé recepty, nebo se vrátit ke své jednoduché klasice. 🙂