Guláš z hlívy ústřičné jsme si tento podzim zamilovali. Je to přesně takové to jídlo, co máme rádi, když je venku už pořádná zima. Věřím, že bude chutnat i vám. I když je to jídlo bez masa, zaručuju vám, že vás dokonale zasytí. Guláš je plný sezónních surovin. Párkrát jsem zkoušela přidat i kousek dýně a bylo to také výborné! Tady máte recept.
Guláš z hlívy ústřičné
6 porcí | cca 60 minut | SNADNÉ
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 100 g rajčatového protlaku
- 3 veliké mrkve
- 3 brambory
- cca 2 litry vody
- 2 lžíce pohankové mouky
Cibuli si nakrájím najemno a začnu ji na oleji v hrnci pomalu opékat. Mezitím si nakrájím hlívu, mrkev a brambory. Když cibule začne chytat barvu, přidám k ní hlívu a opékám ji také dozlatova. Do varné konvice si dám vařit vodu. Dále do hrnce přidám česnek (prolisovaný nebo nakrájený najemno), papriku a rajčatový protlak. Vše opékám v hrnci jen chviličku, aby paprika nezhořkla. Hned potom směs zaleju horkou vodou. Do hrnce přidám i mrkev a brambory. Guláš nechám vařit do změknutí.
Když je zelenina měkká, dám si do vysoké sklenice dvě lžíce mouky a přidám tekutinu z guláše. Přidávám ráda i zeleninu z hrnce. Díky tomu není guláš zahuštěný pouze moukou. Vše společně promixuji tyčovým mixérem. Výslednou kaši dám do hrnce s gulášem a nechám ještě povařit do požadované hustoty.
Guláš jsem už dělala i s dýní a byl také výborný, jen pozor, ať jí tam nedáte moc.
Tip – Guláš můžete doladit ještě trochou chilli a přidáním čerstvé cibule nakrájené na tenké proužky.
Guláš máme nejraději s domácím kváskovým chlebem.