Guláš z hlívy ústřičné jsme si tento podzim zamilovali. Je to přesně takové to jídlo, co máme rádi, když je venku už pořádná zima. Věřím, že bude chutnat i vám. I když je to jídlo bez masa, zaručuju vám, že vás dokonale zasytí. Guláš je plný sezónních surovin. Párkrát jsem zkoušela přidat i kousek dýně a bylo to také výborné! Tady máte recept.

Guláš z hlívy ústřičné

6 porcí | cca 60 minut | SNADNÉ

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 veliké mrkve
  • 3 brambory
  • cca 2 litry vody
  • 2 lžíce pohankové mouky

Cibuli si nakrájím najemno a začnu ji na oleji v hrnci pomalu opékat. Mezitím si nakrájím hlívu, mrkev a brambory. Když cibule začne chytat barvu, přidám k ní hlívu a opékám ji také dozlatova. Do varné konvice si dám vařit vodu. Dále do hrnce přidám česnek (prolisovaný nebo nakrájený najemno), papriku a rajčatový protlak. Vše opékám v hrnci jen chviličku, aby paprika nezhořkla. Hned potom směs zaleju horkou vodou. Do hrnce přidám i mrkev a brambory. Guláš nechám vařit do změknutí.

Když je zelenina měkká, dám si do vysoké sklenice dvě lžíce mouky a přidám tekutinu z guláše. Přidávám ráda i zeleninu z hrnce. Díky tomu není guláš zahuštěný pouze moukou. Vše společně promixuji tyčovým mixérem. Výslednou kaši dám do hrnce s gulášem a nechám ještě povařit do požadované hustoty.

Guláš jsem už dělala i s dýní a byl také výborný, jen pozor, ať jí tam nedáte moc.

Tip – Guláš můžete doladit ještě trochou chilli a přidáním čerstvé cibule nakrájené na tenké proužky.
Guláš máme nejraději s domácím kváskovým chlebem.