Hrachovou kaši zbožňuju, takže jsem prostě musela vymyslet variantu, která bude spadat do pravidel celé výzvy :).

Tip: Pokud nemáte zrovna chuť na celerové hranolky, zkuste jinou zeleninu, třeba mrkev.

Mrkni co je přesně výzva Zdravě do plavek.

Hrachová kaše s cibulkou a celerové hranolky

4 porce | příprava: 20 minut + 30 minut pečení + 1 hodina namáčení | SNADNÉ

  • 500 g půleného žlutého hrachu
  • půl lžičky saturejky
  • 4 menší cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 1 veliký celer
  • lžička oregána
  • sůl
  • čerstvá zelenina dle výběru

 

Postup:

Nejprve jsem si namočila hrách a nechala ho aspoň hodinu namáčet. Mezitím co se mi hrách namáčí jsem si dopředu nakrájela celer na hranolky. Dala jsem je do větší misky a zakápla dvěma lžícemi oleje a lžičkou oregana. Pěkně jsem hranolky promíchala, aby každá byla aspoň trochu obalená (oleje přidejte klidně ještě o jednu lžíci více, pokud je potřeba). Hranolky jsem naskládala na plech s pečícím papírem a dala do vyhřáté trouby na 200°C péct na 30 – 35 minut, dokud nechytnou zlatavý odstín. Jakmile jsou hranolky v troubě pustím se do kaše. Všechnu vodu jsem slila a hrách ještě pořádně propláchla pod teplou tekoucí vodou. Poté jsem ho dala vařit i se saturejkou dle návodu :). No a teď už jen zlatou cibulku nahoru :). Cibule jsem nakrájela na proužky a dala ji na dvou lžících tuku osmahnout do zlata.  Uvařený hrách jsem pak už pouze rozmixovala tyčovým mixérem do kaše a ochutila solí. Případně nechte hrách úplně do kaše rozvařit 🙂

Nezapomeňte si talíř dozdobit i nějakou čerstvou zeleninou.