Připravovat doma rizoto na italský způsob je vždy trochu otrava. Musí se u něj celou dobu stát a míchat, pořád dokola míchat a míchat. Rozhodně to není něco, co bych během svého vaření do krabiček chtěla podstupovat.
Ale! Výborné rizoto, přesně jak má být, se dá krásně připravit i v multifunkčním hrnci od SAGE.
Stačí použít stejné suroviny a ulehčit si práci díky přednastavené funkci tlakového hrnce RIZOTTO. Takže hráškové rizoto jsem volila právě díky té jednoduchosti do svého krabičkového jídelníčku.
Hráškové rizoto
6 krabiček
- 2 cibule
- 6 lžic olivového oleje
- 700 g rýže Arborio
- 300 ml suchého bílého vína
- 2 l vody (zeleninového vývaru)
- 250 g mraženého hrášku
- sůl
- zeleninové koření
- 100 g másla
- 100 g parmazánu
- 250 g mraženého hrášku
hráškové pyré
- 650 g mraženého hrášku
- 200 ml vody
- 50 g másla
- sůl
Na dozdobení
- hoblinky parmezánu
- lístky rukoly
- klíčky hrachu
Do nádoby v multifunkčním hrnci THE FAST SLOW GO™ od značky SAGE, jsem nalila olej a přidala cibuli. Zapnula jsem funkci SAUTÉ/SEAR a cibuli osmahla do zlatova. Následně jsem k cibuli přidala rýži a pokračovala v opékání, dokud rýže nezačala být po okrajích průhledná. Přilila jsem víno a počkala, až se z vína vyvaří všechen alkohol. Během toho jsem se směsí míchala. Když nebyl alkohol cítit v páře, která vycházela z hrnce, přidala jsem do hrnce vodu, sůl, zeleninové koření a mražený hrášek. Směs jsem promíchala a důkladně zavřela hrnec.
Na hrnci jsem si zvolila program RISOTTO a nechala přednastavený čas 7 minut.
Dále jsem si připravila hráškové pyré na dokončení rizota. Do menšího kastrůlku jsem nasypala hrášek, přidala vodu, sůl, máslo a nechala na plotně chviličku provařit. Poté jsem uvařený hrášek i s vodou dala do nádoby od mixéru THE SUPER Q™ od značky SAGE. Vše jsem mixovala jednu minutu na program MIX.
Do hotového rizota jsem přidala všechno hráškové pyré, máslo a parmazán. Ještě jsem rizoto důkladně promíchala. Vzniklo tak krásně krémové rizoto s dokonalou konzistencí.
Počkala jsem až rizoto vychladne natolik, abych jej mohla nakrabičkovat na jednotlivé porce. Každou porci jsem ještě dozdobila hoblinkami parmazánu, rukolou a hráškovými klíčky. Vzduchotěsně jsem krabičky uzavřela a vložila do lednice. Takto připravené rizoto vydrží v lednici v krabičkách pět dnů. Ideální je mít teplotu lednice nastavenou na dva stupně a nebo tu nejnižší.
Pokud chcete více informací k tomu jak krabičkovat koukněte na toto video – https://youtu.be/tWauB8Otlo0?si=m1ctrhcEXxPYkMMq
Jak jsem recept na hráškové rizoto připravovala do krabiček se můžeš podívat tady.