Připravovat doma rizoto na italský způsob je vždy trochu otrava. Musí se u něj celou dobu stát a míchat, pořád dokola míchat a míchat. Rozhodně to není něco, co bych během svého vaření do krabiček chtěla podstupovat. 

Ale! Výborné rizoto, přesně jak má být, se dá krásně připravit i v multifunkčním hrnci od SAGE. 

Stačí použít  stejné suroviny a ulehčit si práci díky přednastavené funkci tlakového hrnce RIZOTTO. Takže hráškové rizoto jsem volila právě díky té jednoduchosti do svého krabičkového jídelníčku.

Hráškové rizoto

6 krabiček

  • 2 cibule
  • 6 lžic olivového oleje
  • 700 g rýže Arborio
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 2 l vody (zeleninového vývaru)
  • 250 g mraženého hrášku
  • sůl
  • zeleninové koření
  • 100 g másla
  • 100 g parmazánu
  • 250 g mraženého hrášku

hráškové pyré

  • 650 g mraženého hrášku
  • 200 ml vody
  • 50 g másla
  • sůl

Na dozdobení

  • hoblinky parmezánu
  • lístky rukoly
  • klíčky hrachu

Do nádoby v multifunkčním hrnci THE FAST SLOW GO™ od značky SAGE, jsem nalila olej a přidala cibuli. Zapnula jsem funkci SAUTÉ/SEAR a cibuli osmahla do zlatova. Následně jsem k cibuli přidala rýži a pokračovala v opékání, dokud rýže nezačala být po okrajích  průhledná. Přilila jsem víno a počkala, až se z vína vyvaří všechen alkohol. Během toho jsem se směsí míchala. Když nebyl alkohol cítit v páře, která vycházela z hrnce, přidala jsem do hrnce vodu, sůl, zeleninové koření a mražený hrášek. Směs jsem promíchala a důkladně zavřela hrnec.

Na hrnci jsem si zvolila program RISOTTO a nechala přednastavený čas 7 minut. 

Dále jsem si připravila hráškové pyré na dokončení rizota. Do menšího kastrůlku jsem nasypala hrášek, přidala vodu, sůl, máslo a nechala na plotně chviličku provařit. Poté jsem uvařený hrášek i s vodou dala do nádoby od mixéru THE SUPER Q™ od značky SAGE. Vše jsem mixovala jednu minutu na program MIX.

Do hotového rizota jsem přidala všechno hráškové pyré, máslo a parmazán. Ještě jsem rizoto důkladně promíchala. Vzniklo tak krásně krémové rizoto s dokonalou konzistencí.

Počkala jsem až rizoto vychladne natolik, abych jej mohla nakrabičkovat na jednotlivé porce. Každou porci jsem ještě dozdobila hoblinkami parmazánu, rukolou a hráškovými klíčky. Vzduchotěsně jsem krabičky uzavřela a vložila do lednice. Takto připravené rizoto vydrží v lednici v krabičkách pět dnů. Ideální je mít teplotu lednice nastavenou na dva stupně a nebo tu nejnižší.

Pokud chcete více informací k tomu jak krabičkovat koukněte na toto video – https://youtu.be/tWauB8Otlo0?si=m1ctrhcEXxPYkMMq

Jak jsem recept na hráškové rizoto připravovala do krabiček se můžeš podívat tady.