Hrstková polévka – další hustá a výborná polévka k snídani. Udělala jsem ji tak, aby byla opravdu na hrsti :). Je trochu zdlouhavější na přípravu a musíte s ní dopředu počítat, ale výsledek je geniální :).

Polévka také spadá i do mé výzvy Zdravě do plavek.

 

Hrstková polévka

4 porce | příprava: 20 minut + 4 hodiny máčení + 1 hodina vaření | SNADNÉ

  • 1 hrst červených fazolí
  • 1 hrst bílých fazolí
  • 1 hrst zeleného hrachu
  • 2 hrsti čočky
  • 1 cibule
  • 4 lžíce Ghí
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 a čtvrt litra vody
  • nové koření, bobkový list
  • 1 lžička majoránky
  • sůl

Bílé a červené fazole spolu s hrachem je potřeba namočit dopředu. Minimálně na 4 hodiny, ideální je to přes noc :). Druhý den namočené luštěniny pořádně propláchnu pod tekoucí teplou vodou a nechám okapat. Mezitím si na Ghíčku osmahnu cibulku, po chvilce přidám mrkev i celer a pokračuji v opékání. Když zelenina krásně voní a chytá barvu přihodím všechny luštěniny a zaleju je vodou. Do hrnce dám také všechno koření, zlehka osolím a nechám luštěniny pomalu hodinu vařit. Kdyby se vám zdálo, že se voda hodně vyvařila a je jí málo, klidně trochu přilejte.

Polévka je hotová, pokud jsou všechny luštěniny na skus měkké :). Pak už stačí pouze dosolit dle chuti.