Podzim si u nás doma vždycky spojuji s vůní jablek a skořice. 🍎 Když jsem byla malá, pekla babička jablečné koláče skoro každý týden v neděli – někdy s tvarohem, jindy s ořechy nebo jen s drobenkou navrch. Tahle kombinace tvarohu, jablek a křupavých oříšků je moje úplně nejoblíbenější a vracím se k ní každý rok, když přijde sezóna jablek. Je to jednoduchý recept, který se vždycky povede a krásně provoní celou kuchyň. Věřím, že si jej zamilujete hned na poprvé tak, jako já.

Ingredience (forma cca 20 × 30 cm)

  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • cca 6 jablek
  • mletá skořice (podle chuti)
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • hrst vlašských ořechů

Postup krok za krokem

1. Příprava jablek

Jablka oloupu, zbavím jádřinců a nastrouhám nahrubo. Pokud jsou kyselejší, lehce je přisladím a promíchám se skořicí.

2. Drobenka a těsto

Do mísy nasypu mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidám rozpuštěné máslo a promíchám – vznikne drobenka.
Dvě až tři hrsti drobenky si odložím stranou na posypání koláče. Do zbytku vmíchám vejce a vypracuji těsto, které jde snadno vmačkat do formy (nebo vyválet).

3. Skládání koláče

Na dno formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem rozprostřu těsto.
Potřu ho tvarohem, na něj rozložím nastrouhaná jablka a nasekané ořechy. Nakonec vše posypu zbylou drobenkou.

4. Pečení

Koláč vložím do trouby předehřáté na 180 °C a peču přibližně 50 minut. Délku pečení si ale upravím podle výšky těsta a použité formy – v keramické se peče déle než na plechu nebo ve skle.

5. Servírování

Nechám koláč vychladnout, ale přiznám se, že je výborný i ještě teplý. Díky tvarohu zůstává vláčný a chutná skvěle i druhý den.

Tip

Pokud chcete koláč ještě slavnostnější, přidejte do jablek trochu vanilky nebo rozinky namočené v rumu.