Receptů na vánočku je spousta, já jsem ale zjistila, že u kynutého těsta není tajemství v receptu, ale spíš v surovinách a v postupu. Když máte kvalitní mouku, aktivní droždí a víte jak na to, vznikne vám úžasná vánočka. Tady jsem vám sepsala všechny své tipy a zkušenosti, které vám pomůžou mít tu nejlepší vánočku.

Mouka – Až díky receptům z kvasu jsem poznala, jaké mohou být rozdíly mezi moukami a to myslím pšeničnou hladkou.

Na kynutá těsta používám vždy hladkou mouku. Je potřeba mít tu, která má kvalitní lepek. Aby udržela těsto nakynuté. 

Může to být nějaká, se kterou máte skvělé zkušenosti, nebo se dívejte, aby to byla výběrová mouka 00. Já jsem se nikdy nezklamala v mouce od Babiččina volba. Používám hladkou 00 a má vždy skvělé výsledky. Lepek se v ní krásně rozvine, jen saje trochu více, než je zvykem.

Droždí – Droždí kupujte vždy co nejčerstvější. Dbejte na to, aby nebylo oschlé a před zaděláním těsta jej nechte chvilku venku z lednice. Vždy je lepší mít tekutinu, ve které droždí rozpuštíte, teplejší. Tak přibližně teplotě lidského těla. Droždí nepotřebuje mléko, krásně vzejde i ve vodě, pokud je v ní cukr. 

Vždy je dobré nejdříve rozdělat droždí (omládek), pokud neuvidíte žádnou aktivitu, ani s ním nezadělávejte těsto a běžte rovnou pro jiné droždí.

Kokosový cukr – Zatím nejlepší výsledky s droždím jsem měla s kokosovým cukrem a filtrovanou vodou. Pokud kokosový cukr nechcete do těsta dávat, dejte jen lžíci na rozjetí kvásku a uvidíte, že droždí bude aktivnější než jindy.

Máslo – Já živočišné produkty používám opravdu s velkou úctou a tak většinou, kde to jde volím náhradu. Vánočka je také skvělá s kokosovým tukem, ale mě více chutná s klasickým máslem. Zase jiné vege varianty na máslo v podobě ztužených rostlinných tuků není něco, co bych chtěla jíst.

Tuk přidejte později – Aby měla mouka chvilku čas nasáknout tekutinu a lepek se mohl rozvinout, nejdříve zpracujte všechny suroviny bez tuku. Tuk přidejte až do zpracovaného těsta. Lépe se vám bude zapracovávat povolený tuk, než rozpuštěný… ale jde obojí

Díky tomu vznikne krásně podajné těsto, které se nebude stahovat.

Dbejte na důkladně vyhnětené těsto – Ideální je těsto hnětat v kuchyňském robotu s nástavcem hnětacího háku. Vypracovat těsto ručně je opravdu makačka a zabere to hooodně času. Robotu nechte také třeba deset minut.

Kynutí – Těsto nechte opravdu důkladně kynout, minimálně hodinu. Klidně i hodinu a půl. Během kynutí je potřeba těsto průběžně promíchávat. Aby se ke kvasnicím dostal vzduch a těsto se také utuží. Díky dlouhému kynutí, nebude vánočka tolik cítit droždím a bude nadýchanější!

Teplotní sonda – Jak mít vánočku vláčnou klidně i druhý den? Né máslem, ani vajíčkem v těstě nebo mlékem či něčím jiným. Pomůže vám jedině teplotní sonda. Neřešte jak dlouho vánočku péct, ale spíš na kolik stupňů.

Budete vědět přesně kolik stupňů máte ve vánočce a kdy ji vyndat z trouby, Díky tomu se vám už nikdy nestane, že byste měli vánočku suchou, ať už pečete s jakýmkoliv receptem. Ideál je někde kolem 90°C stupňů – 90 – 93 – tohle si musíte otestovat, kdy vám vánočka přijde nejlepší. Já ji vypínám když má tak 92°C stupňů.

Recept na mojí vánočku

Tady mám pro vás ověřený recept na úžasné kynuté těsto, které se dá použít jak na vánočku, tak třeba i na mazanec nebo makovky… Dělám jej několik let a výsledek je vždy dokonalý.

Vánočka – ideálně 2 ks

  • 42 g čerstvého droždí (jedna celá kostka)
  • 260 – 280 g filtrované vody
  • 130 g cukru (já dávám kokosový)
  • 800 g hladké mouky 00 (za mě ideál Babiččina volba)
  • 1 lžička soli
  • kůra z bio citronu
  • muškátový oříšek
  • 150 g másla (změklé)
  • rozinky

Na dokončení

  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžička vody
  • plátky mandlí

Začnu tím, že si vytvořím omládek. Smíchám rozdrobené droždí s vodou, cukrem a počkám, zda my omládej vzdejte. 

Dále si v misce od robota smíchám mouku, sůl, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek. Vše smíchám metličkou, abych mouku trochu provzdušnila. Přidám omládek a nechám robota, aby mi vypracoval těsto. Trvá to třeba i pět minut, než vznikne těsto, které se odlepuje od stran a je kompaktní. To zakryju a nechám alespoň 20 minut odpočinout. V mouce se aktivuje lepek a těsto bude více pružné.

Dále přidám kostičky změklého másla a pomalu nechávám máslo zapracovat do těsta. Nechte robota pracovat alespoň 10 minut. Pak vznikne krásně hladké a poddajné těsto. Uvidíte sami, že krásně hladké těsto, potřebuje čas. To nechám kynout, alespoň hodinu, klidně hodinu a půl. Důležité je během kynutí těsto alespoň dvakrát nebo třikrát prohnětat ručně. Těsto se ztuží a droždí se nadechne. Nestane se vám, že by se kvasnice „udusily“ při delším kynutí.

Následně si těsto rozdělím na devět dílů. Vánočku peču vždy z devíti, jak to bývá zvykem. I když se vánočka při pečení ráda rozjíždí :D. Ze šesti pramenů máte větší jistotu, že vánočka bude poslušně držet svůj tvar.

Při pletení vánočky moc prameny nastahuji, aby měli prostor ke kynutí. Jak vánočku pletu mám ve videu na Instagramu.

Rozinky nedávám do těsta, ale zamačkávám mezipatra. Vždy mi vadilo, jak mi rozinky trhají prameny vánočky.

Upletenou vánočku nechám na plechu ještě tak 40 – 60 minut kynout. Nedržte se úplně striktně času, spíš sledujte vánočku, ale nebojte se toho. Vánočka díky delšímu kynutí nebude tolik cítit droždím a bude nadýchanější. Nakynutou vánočku potřu datlovým sirupem, který si lehce naředím vodou a posypu plátky mandlí. 

Vánočku peču ve vyhřáté troubě na 170° C. Nesleduju čas pečení, ale měřím si vnitřní teplotu sondou. Peču vždy na 91°C max 93°C stupňů. Je to podle mě takový ideál.

Hotovou vánočku nechám vychladnout.