Kokosová roláda byla vždy moje oblíbené cukroví. Mám totiž ráda i ty kokosové suky, které se prodávají na poutích. Jenže to není vůbec zdravá dobrota. Mě se ale povedlo vytvořit kokosovou roládu s použití zdravých surovin, která chutná přesně jako ty kokosové suky z poutě.

Kokosová roláda

1 roláda (cca 30 ks) / 50 minut / PRACNĚJŠÍ

Tmavé těsto

  • 1 lžíce mletého lněného semínka + 60 ml vody
  • 100 g ovesných vloček
  • 200 g datlové pasty (datlí)
  • 100 g kokosu
  • 20 g kakaa
  • 30 g kokosového tuku

Světlá náplň

  • 200 g kokosu
  • 100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 100 g tekutého sladidla (med)
  • 50 g kokosového tuku

Nejprve si namočím lněné semínko do vody a nechám jej stranou. Vznikne mi řidší gelovitá kašička. Do nádoby od mixéru si dám ovesné vločky, datlovou pastu, mletý kokos, kakao, kokosový tuk a nakonec i to namočené lněné semínko. Vše společně rozmixuji do kompaktního těsta. S těstem jde krásně pracovat.

 Vyválím si jej na půl centimetr silný plát. Snažím si vytvořit dlouhý obdélník, který má cca 20 cm x 40 cm. Těsto jde krásně odkrojit a navazovat dál. 

Na zarovnaný obdélník si nasypu světlou náplň. Tu vytvořím jednoduše tak, že veškeré suroviny smíchám rukou ve větší míse. Směs se zdá být sypká, ale po stlačení by měla držet pohromadě. 

Bílou náplň rovnoměrně rozprostřu po tmavém těstě a rukou ji zamačkám, aby vytvořila kompaktní bílou vrstvu. Roládu pak pomocí pečícího papíru opatrně zaroluju. Chce to trochu zručnosti a trpělivost. Je potřeba pracovat pomalu a důkladně roládu stahovat a zamačkávat, aby ve výsledku držela pěkně pohromadě. 

Srolovanou roládu vložím do lednice ztuhnout. Ideálně do druhého dne. Pak ji opatrně nakrájím na jednotlivé kousky. Uzavřená ve vzduchotěsné nádobě v lednici vydrží až do Vánoc.