Kořeněné kakao

Jeden čas na mě všude na internetu vyskakovalo ceremoniální kakao. Všichni ho pili a já na něj měla víc a víc chuť. Jak asi chutná ceremoniální kakao? Jak se připravuje? 

Koupila jsem si už hotovou směs na ceremoniální kakao. Byla to úžasná zahřívací směs kakaa a koření. Krásně to nakoplo a stačil malý hrníček kakaa, abych si užila tu plnou a lahodnou chuť. Jenže ceremoniální kakao došlo a já už přemýšlela na receptem, co v tom bylo za koření a jak si takové kakao vyrobit doma?

A povedlo se! Asi to není stoprocentně stejné, jako to, které jsem ochutnala předtím, ale i tak je pro mě dokonalé. Hlavně si jej můžete vyrobit doma, hned a vždy, když na něj dostanete chuť. Takže tady je! Recept na kořeněné (ceremoniální) kakao.

Já popravdě tohle kořeněné kakao vypila celé sama :D. Né naráz, to se asi nedá, ale postupně. Kakao krásně houstlo a nakonec to bylo jako pít horkou čokoládu. Prostě bomba!

Určitě jej musíte doma zkusit! 

Kořeněné kakao

4 porce | SNADNÉ | cca 30 minut (plus máčení ořechů)

na kešu mléko

  • 100 g kešu
  • 400 ml vody

na kořeněné kakao

  • cca 500 ml kešu mléka
  • 40 g raw kakaa
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky kardamomu
  • ¼ lžičky chilli prášku
  • 3 lžíce MCT oleje
  • 2-3 lžíce vody

Nejprve si připravte kešu mléko. Minimálně dvě hodiny předem (ideálně přes noc) namočte kešu oříšky do vody. Po uplynulé době je slijte a propláchněte čistou vodou. Oříšky vložte do mixéru a přidejte k nim 400 ml vody. Vše společně rozmixujte. Hotové mléko dejte zatím stranou.

V misce si smíchejte kakao s kokosovým cukrem, špetkou soli a vším kořením – skořicí, zázvorem, kardamonem a chilli. Když máte koření s kakaem dobře promíchané, přidejte MCT olej i vodu a vymíchejte směs do takové kakaové pasty.

Dále si dejte zahřát kešu mléko v rendlíku. Nemusíte jej zahřívat moc, stačí pouze do takové teploty, která vám bude příjemná k pití. Do teplého mléka vmíchejte předem připravenou kakaovou pastu. Míchejte, dokud se pasta úplně nerozpustí v mléce. Hotové kakao ještě případně znovu ohřejte na požadovanou teplotu. Pak už si kakao pouze vychutnávejte.

Takto připravené kakao vydrží v lednici 2-3 dny. 

Když ho necháte odležet zhoustne a chuť koření se ještě zintenzivní. Kakao pak připomíná konzistencí horkou čokoládu. Můžete jej, podle potřeby, naředit kešu mlékem nebo vodou.

Užívejte!

Kořeněné kakao můžete pít pro zahřátí, dodání energie, nebo jej použít jako ceremoniální kakao, pro nějaký svůj rituál.

Prostě zpomalte a užijte si tu lahodnou chuť kakaa v kombinaci s kořením.

Celý recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Green Market.

Napsat komentář