Kváskový chléb | bez hnětení

Pečivo doma už moc nejíme, ale když dostaneme chuť na chléb, udělám tento kváskový.

Dělala jsem jich už spoustu a zkoušela různé recepty a triky, které na internetu najdete.. Nakonec jsem si upravila jeden recept, který mi byl nejmilejší a to recept bez hnětení :). Je to méně pracné a výsledek je stejně tak dobrý.

Tip: Musíte počítat s tím, že těsto kyne 12 hodin. Já zadělávám na chleba většinou o víkendu v 10 hodin večer a druhý den v 10 ráno jej dodělám. Chléb ještě musí vystydnout, takže ho jíme až odpoledne. Chléb se také dá stihnout i během jednoho dne. Stačí jej zadělat ráno, než půjdete do práce či školy – př. v 7 ráno a v 7 večer téhož dne chléb dodělat. 🙂 Přes noc vám zchladne a druhý den si jej dáte k snídani.

Co když nemám kvásek?

Kvásek se dá sehnat přes internet nebo na objednání v obchodě se zdravou výživou. Pokud se vám to ale nechce zařizovat, nahraďte kvásek droždím. Postupujte úplně stejně jako s kváskem a po 12 hodinách si lžíci těsta schovejte a máte vlastní „kvásek“, který můžete použít při pečení dalšího chleba. (Přesně takhle jsem to udělala i já :D, kvásek, který jsem ve videu použila na pečení chleba, je asi už z dvacátého těsta :D)

Poměry mezi moukami si můžete libovolně upravovat. Zkoušejte a zvolte si to, co vám vyhovuje nejvíce. Dělala jsem i celožitný chléb, je také výborný. Pokud jej budete zkoušet, tak žitný chléb moc nevyskočí a konzistence chleba je hodně hutná a krémová :).

Kváskový chléb

cca 800 g bochníček | příprava: více jak den | SNADNÉ

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g celozrnné žitné mouky
  • lžička soli
  • menší lžička drceného kmínu
  • lžíce kvásku (můžete zaměnit s 1/3 droždí neboli menší polovinou kostky)
  • 300 – 330 ml vody

Postup na chléb je ve videonávodu 🙂