
Kynutá bábovka, to je manželovo dětství a moje veliká výzva v podobě sladkého kváskování. Udělat buchtu, která je nadýchaná a není cítit droždím a ani není nakyslá, tak to je pro mě vrchol všeho. Užasná je i takhle maková náplň. Ale umím si bábovku představit i s ořechovou.
Kynutá bábovka s makovou náplní (z hybridního těsta)
- 300 g pšeničné hladké
- 60 g cukru
- 5 g soli
- 5 g sušeného droždí
- 90 g pšeničného kvasu
- 60 g vody
- 2 celá vejce
- 60 g másla
Maková náplň
- 150 g máku
- 80 g cukru
- 180 g vody
- špetka soli
První den večer si nakrmím kvásek tak, abych měla 90 g na druhý den do těsta.
Druhý den ráno, když mám kvásek na vrcholu, si nachystám těsto na bábovku. V míse si smíchám mouku s cukrem, solí a sušeným droždím. Poté přidám kvas, vodu, vejce a nechám robota, aby mi vyhnětal pěkné těsto. Asi tak po pěti minutách přidám k těstu změklé máslo, které si nechám zapracovat do těsta. Když jsem se strukturou těsta spokojená, dám těsto do krabičky a uložím do lednice. Těsto vydrží v lednici i několik hodin. Minimálně jej tam nechám dvě hodiny, aby stihlo ztuhnout.
Mezitím si nachystám makovou náplň. Cukr s mákem jsem si rozmixovala v mixéru a dala do kastrůlku. Přidala jsem sůl s vodou a směs jsem za stálého míchání vařila dvě minuty. Poté jsem ji nechala úplně vychladnout.
Následně jsem si vyndala ztuhlé těsto z lednice a vyválela do obdélníku. Těsto potřebuje podsypávat, aby se nepřilepilo k podložce. Poté jsem rozetřela veškerou směs do rovnoměrné vrstvy a těsto zarolovala.
Roládu jsem uložila do formy na bábovku, kterou jsem si vymazala máslem a vysypala kokosem.
Takto jsem bábovku uložila do trouby, ze které jsem si udělala kynárnu. Do misky, položené na spodu trouby, jsem nalila horkou vodu, která krásně vyhřeje celou troubu. Těsto jsem takhle nechala v troubě kynout 3,5 hodiny. Průběžně jsem kontrolovala teplotu formy, aby nebyla moc rozehřátá.
Poté jsem si dala předehřát troubu na 200 °C. Bábovku jsem vložila do trouby, nalila jsem dospor trochu vody, abych udělala v troubě páru a ztlumila jsem troubu na 170°C. Bábovku jsem pekla 40 minut – kontrolovala jsem si vnitřní teplotu, kterou jsem nechala vyrůst na 95 °C.
Hotovou bábovku jsem nechala ve formě úplně vychladnout. Je skvělá jak čerstvá, tak i druhý den.
Co je hybridní těsto? Spojení kvasu s droždím. Díky tomu bude výsledné těsto chuťově neutrální, ale přesto krásně nakynuté. Vyhnete se krásně chuti droždí i nakyslému návinu, který bývá po čistě kváskovém kynutí.
Jiný časový harmonogram receptu.
Recept jsem vyzkoušela i tak, že jsem si ráno udělala rozkvas a večer jsem zadělala těsto. To jsem nechala přes noc v lednici. Večer jsem si udělala i makovou náplň, která přes noc krásně vychladla. Ráno jsem si vyndala těsto z lednice a nechala ho tak hodinu na lince povolit. Pak jsem těsto namazala mákem a uložila bábovku do formy. Tu jsem nechala kynout v troubě a kolem poledne jsem ji pekla. Stihla krásně vychladnout a po obědě byla skvělá ke svačině.