Kynuté buchty z kvasu a droždí – hybridní těsto na sladké kváskové recepty mě taaak baví!

Hledáte recept na nadýchané domácí buchty, které jsou jemné, vláčné a plné chuti? Pak jste tu správně! Kváskové buchty jsem zkoušela už několikrát, ale vždy mě trochu zklamala jejich nakyslá chuť. Pak jsem objevila kouzlo hybridního těsta! Stačí jen trošku droždí a proces kynutí se zrychlí – těsto tak není kyselé, ale zároveň si zachová výhody kvasu.

Vyzkoušejte tento tradiční recept s trochu jiným postupem a upečte si ty nejchutnější buchty s tvarohem, mákem nebo povidly!

Kynuté buchty z hybridního těsta

  • 400 g  hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 g sušeného droždí
  • 100 g pšeničného kvasu
  • 7 g soli
  • 180 g vody
  • 80 g másla (nebo oleje – pro bezlaktózovou variantu)

První den večer si nachystám rozkvas. Pšeničný kvas krmím, aby byl hustší. Takže si smíchám přibližně 15 g kvasu v 50 g vody s cca 70 g hladké mouky. Nechám jej někde v chladu (nemyslím lednice, já nechávám u okna, kde trochu proudí studený vzduch z venku), abych měla vrchol kvasu akorát na zadělání těsta.

Druhý den ráno si do mísy od robotu dám mouku, cukr, droždí, kvas a sůl. Vše promíchám metličkou a přidám vodu. Nechám robota vypracovat těsto, aby se vše krásně spojilo a nechám těsto 30 minut odležet. Poté přidám máslo a zase nechám robota pracovat. Když vidím, že je máslo v těstě zapracované, nechám robota ještě 10 minut hnětat.

Vyhnětené těsto by mělo mít krásně hladkou strukturu.

První kynutí – Těsto jsem potom dala kynout k topení na tři hodiny. Mělo by pěkně narůst a být plné bublinek. Nakynuté těsto jsem rozdělila na 15 kousků. S těstem jsem pracovala opatrně, abych moc nevymačkala bublinky z těsta. Buchty jsem nám naplnila makovou směsí, tvarohem a povidly. Promázavala jsem buchty mezi sebou máslem a namačkala je do pekáče.

Druhé kynutí – Hotové buchty jsem vložila do trouby, ze které jsem si udělala kynárnu. Nalila jsem do plechu (na spodku trouby) horkou vodu a tím se mi krásně zapařila a vyhřála trouba. Při tomto urychlení kynutí, je potřeba sledovat teplotu pekáče rukou, aby nebyl moc teplý. Buchty jsem nechala v troubě ještě hodinu a půl kynout.

Pečení – Poté jsem si předehřála troubu na 200 °C. Buchty jsem vložila do vyhřáté trouby a udělala jsem záparu trochou vody a troubu ztlumila na 170°C. Buchty jsem pekla 45 minut.

Po upečení jsem je nechala vychladnout. Jsou výborné, úžasně nadýchané. Nejsou ani kyselé po kvasu a není v nich cítit droždí. Za mě prostě dokonalé!