
Tenhle recept pochází z rodiny mé tchýně.💛 Babiččin ovocný táč neboli koláč na plech – pro nás voní létem a vzpomínkami na dětství. Manžel často vypráví, jak babička pekla hned několik plechů – a jeden rybízový táč byl vždy jen pro něj. Tahle tradice se u nás doma krásně udržela a já se s vámi o tenhle rodinný poklad teď chci podělit.
Ingredience (na 2 plechy)
Těsto
- 600 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 kostka droždí (42 g)
- 80 g cukru
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g másla
Drobenka
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 50 g másla
Navrch
- ovoce podle chuti (třešně, rybíz, meruňky, švestky…)
- případně trocha cukru navíc na kyselé ovoce
Postup krok za krokem
Příprava těsta
Do mísy proseju mouku a přidám špetku soli.
V kastrůlku lehce ohřeju mléko s cukrem (max. na 40 °C), aby se cukr rozpustil.
Do mouky udělám důlek, rozdrobím do něj droždí a zaliju teplým mlékem. Zakryju utěrkou a nechám droždí vzejít.
Hnětení
Jakmile kvásek vzejde, těsto nechám zadělat v kuchyňském robotu (můžete i ručně).
Potom přidám změklé máslo a znovu prohnětu, dokud není těsto hladké a pružné.
Kynutí
Těsto přikryju a nechám asi hodinu kynout na teplém místě.
Příprava drobenky
Mezitím si smíchám mouku, cukr a máslo na klasickou drobenku.
Tvarování a pečení
Nakynuté těsto rozdělím na 2 díly. Každý díl rozprostřu rukama na plech vyložený pečicím papírem do tenké vrstvy (počítejte s tím, že hodně naskočí).
Povrch posypu ovocem, pak drobenkou. Pokud používám kyselejší ovoce, třeba rybíz, přidám ještě trochu cukru navrch – to je babiččin tip.
Peču v troubě předehřáté na 240 °C asi 10–12 minut, dokud táč krásně nezezlátne.
Servírování
Nechám trochu vychladnout a podávám. Je výborný teplý i studený, a pokud vám náhodou zbyde, druhý den je stále nadýchaný a vláčný.
Tip od babičky
Pokud chcete, aby táč zůstal vláčný i druhý den, jednoduše ho po vychladnutí zabalte do čisté utěrky a nechte v troubě. Díky tomu si krásně udrží svou vláčnost.
