Tenhle recept pochází z rodiny mé tchýně.💛 Babiččin ovocný táč neboli koláč na plech – pro nás voní létem a vzpomínkami na dětství. Manžel často vypráví, jak babička pekla hned několik plechů – a jeden rybízový táč byl vždy jen pro něj. Tahle tradice se u nás doma krásně udržela a já se s vámi o tenhle rodinný poklad teď chci podělit.

Ingredience (na 2 plechy)

Těsto

  • 600 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 80 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla

Drobenka

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 50 g másla

Navrch

  • ovoce podle chuti (třešně, rybíz, meruňky, švestky…)
  • případně trocha cukru navíc na kyselé ovoce

Postup krok za krokem

Příprava těsta
Do mísy proseju mouku a přidám špetku soli.
V kastrůlku lehce ohřeju mléko s cukrem (max. na 40 °C), aby se cukr rozpustil.
Do mouky udělám důlek, rozdrobím do něj droždí a zaliju teplým mlékem. Zakryju utěrkou a nechám droždí vzejít.

Hnětení
Jakmile kvásek vzejde, těsto nechám zadělat v kuchyňském robotu (můžete i ručně).
Potom přidám změklé máslo a znovu prohnětu, dokud není těsto hladké a pružné.

Kynutí
Těsto přikryju a nechám asi hodinu kynout na teplém místě.

Příprava drobenky
Mezitím si smíchám mouku, cukr a máslo na klasickou drobenku.

Tvarování a pečení
Nakynuté těsto rozdělím na 2 díly. Každý díl rozprostřu rukama na plech vyložený pečicím papírem do tenké vrstvy (počítejte s tím, že hodně naskočí).
Povrch posypu ovocem, pak drobenkou. Pokud používám kyselejší ovoce, třeba rybíz, přidám ještě trochu cukru navrch – to je babiččin tip.
Peču v troubě předehřáté na 240 °C asi 10–12 minut, dokud táč krásně nezezlátne.

Servírování
Nechám trochu vychladnout a podávám. Je výborný teplý i studený, a pokud vám náhodou zbyde, druhý den je stále nadýchaný a vláčný.

    Tip od babičky

    Pokud chcete, aby táč zůstal vláčný i druhý den, jednoduše ho po vychladnutí zabalte do čisté utěrky a nechte v troubě. Díky tomu si krásně udrží svou vláčnost.