O jackfruitu neboli chlebovníku jste už určitě slyšeli. Je to úžasné, obří ovoce, jehož slupka má takovou jemnou chuť a proto je skvělá na přípravu nejrůznějších pokrmů. Hodně často se jackfruit používá jako takové “vege maso” protože se dá krásně naložit a po tepelné úpravě se začne oddělovat na vlákna, přesně jako trhané maso. Takže receptů na trhané maso najdete na internetu spoustu, dokonce i jeden recept mám tady na blogu. 🙂
Já ale jackfruit použila jako další přísadu do polévky k snídani. Která doplnila můj celotýdenní jídelníček do krabičky.
Luštěninová polévka s jackfruit
cca 9 porcí | 20 minut + vaření | SNADNÉ
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 plechovka mladého jackfruitu
- 2 plechovky sekaných rajčat
- lžíce italských bylinek
- 250 g vařené cizrny
- 250 g vařených červených fazolí
- půl hrníčku červené čočky
- sůl
- cca 0,5 l vody
Při servírování
- čerstvý koriandr
- chilli vločky
- kokosový jogurt
- čerstvé avokádo
- konopná semínka
Do velkého hrnce si dejte olej a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když cibule začne chytat zlatavou barvu, přidejte kostičky mrkve a vše ještě chvilku restujte.
Dále propláchnutý mladý jackfruit a sekaná rajčata.
Vše zasypejte italskými bylinkami a přidejte vařenou cizrnu. Osolte, zalijte vodou a nechte vařit, dokud není mrkev a jackfruit měkký, to je cca 30 minut.
Na konec vaření přidejte do polévky vařené fazole a dobře propláchnutou červenou čočku. Nechte na horké plotně dojít. Červené čočce bude trvat přibližně 10 minut, na změknutí.
Nakonec polévku ještě dosolte podle chuti a případně přidejte trochu vody, záleží jakou hustotu polévky preferujete.
Hotovou polévku s jackfruit můžete ihned servírovat. Skvělá je jen tak a nebo si ji můžete ještě doladit. Když přidáte lžíci kokosového jogurtu, nakrájené avokádo na plátky, čerstvý koriandr, konopná semínka a pár vloček pikantního chilli, polévka dostane úplně jiný rozměr.
A já moc děkuji firmě Jackies za možnost jejich úžasný mladý jackfruit vyzkoušet!