O jackfruitu neboli chlebovníku jste už určitě slyšeli. Je to úžasné, obří ovoce, jehož slupka má takovou jemnou chuť a proto je skvělá na přípravu nejrůznějších pokrmů. Hodně často se jackfruit používá jako takové “vege maso” protože se dá krásně naložit a po tepelné úpravě se začne oddělovat na vlákna, přesně jako trhané maso. Takže receptů na trhané maso najdete na internetu spoustu, dokonce i jeden recept mám tady na blogu. 🙂

Já ale jackfruit použila jako další přísadu do polévky k snídani. Která doplnila můj celotýdenní jídelníček do krabičky.

Luštěninová polévka s jackfruit

cca 9 porcí | 20 minut + vaření | SNADNÉ

  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 plechovka mladého jackfruitu
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • lžíce italských bylinek
  • 250 g vařené cizrny
  • 250 g vařených červených fazolí
  • půl hrníčku červené čočky
  • sůl
  • cca 0,5 l vody

Při servírování

  • čerstvý koriandr
  • chilli vločky
  • kokosový jogurt
  • čerstvé avokádo
  • konopná semínka

Do velkého hrnce si dejte olej a na něm osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když cibule začne chytat zlatavou barvu, přidejte kostičky mrkve a vše ještě chvilku restujte. 

Dále propláchnutý mladý jackfruit a sekaná rajčata. 

Vše zasypejte italskými bylinkami a přidejte vařenou cizrnu. Osolte, zalijte vodou a nechte vařit, dokud není mrkev a jackfruit měkký, to je cca 30 minut. 

Na konec vaření přidejte do polévky vařené fazole a dobře propláchnutou červenou čočku. Nechte na horké plotně dojít. Červené čočce bude trvat přibližně 10 minut, na změknutí.

Nakonec polévku ještě dosolte podle chuti a případně přidejte trochu vody, záleží jakou hustotu polévky preferujete.

Hotovou polévku s jackfruit můžete ihned servírovat. Skvělá je jen tak a nebo si ji můžete ještě doladit. Když přidáte lžíci kokosového jogurtu, nakrájené avokádo na plátky, čerstvý koriandr, konopná semínka a pár vloček pikantního chilli, polévka dostane úplně jiný rozměr.
A já moc děkuji firmě Jackies za možnost jejich úžasný mladý jackfruit vyzkoušet!