Mám tady pro vás tip, jak můžete zpracovat vodu z cizrny a nemusíte ji vylévat do umyvadla. Aquafaba je až magická škrobovitá tekutina, která se dá našlehat jako bílek a nebo může skvěle posloužit jako médium pro olej při výrobě veganské majonézy.

Jak si aquafabu připravit doma, můžete kouknout zde – https://livewithanny.cz/aquafaba-z-cizrny/

Další recept z aquafaby najdete zde – https://livewithanny.cz/cokoladova-pena/ a https://livewithanny.cz/liskooriskove-susenky-aquafaba/

Majonéza bez vejce – 250 ml sklenice

  • 60 g aquafaby (vody z cizrny)
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa 
  • 200 g oleje (doporučuju klasického řepkového – nemá žádnou chuť)

Vodu z cizrny (ať už domácí a nebo ze sklenice) dám do vysoké sklenice, k ní přidám sůl, cukr, hořčici a ocet. Vše mixérem lehce promixuji. Olej si nachystám do konvičky na mléko a postupně jej přilévám do nádoby. Podle toho zvedám i konec mixéru. Když mám všechen olej zašlehaný, mixér párkrát nadzvednu, abych do majonézy nahnala vzduch a tím ji měla hustší.

Jak majonézu přesně dělám, můžete sledovat ve videu.