Makové rohlíčky mi vždycky připomenou moji milovanou prababičku. 💛 Je to recept, který má v sobě kus domova a tradice. Těsto je úžasně jednoduché – jen z pár surovin – a přitom univerzální. Můžete z něj připravit nejen rohlíčky, ale i šátečky nebo jiné dobroty, které vás napadnou.

Kluci u nás doma milují mák, takže jsem nemusela dlouho přemýšlet, jakou náplní rohlíčky naplním. Ale klidně si je můžete připravit i s ořechy, tvarohem nebo marmeládou. Jsou rychlé, voňavé a perfektně se hodí k odpolední kávě.

Ingredience

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 250 g tučného tvarohu (co nejhustšího, studený z lednice)
  • 250 g másla (ztuhlé, na strouhání)

Maková náplň (na cca 24 rohlíčků)

  • 100 g mletého máku
  • 70 g cukru
  • 130 g vody
  • 2–3 lžíce povidel

Postup krok za krokem

Těsto
V míse smíchám mouku se solí, přidám studený tvaroh a nastrouhám ztuhlé máslo.
Rychle vypracuju těsto – je dobré pracovat rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Kousky másla v těstě nevadí, naopak zajistí krásné „listování“.
Těsto uložím do lednice, aby pěkně ztuhlo.

Maková náplň
V kastrůlku smíchám mletý mák, cukr, vodu a povidla. Krátce povařím a nechám úplně vychladnout.

Tvarování rohlíčků
Těsto rozdělím na dvě poloviny.
Každou vyválím na kruh o tloušťce asi 4–5 mm.
Potřu vychladlou makovou náplní a rozkrájím na 12 trojúhelníků.
Zatočím do rohlíčků a vyskládám na plech vyložený pečicím papírem.

Pečení
Rohlíčky peču v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut (na horkovzduch 170 °C).

Servírování
Nechám je úplně vychladnout. Můžu je pocukrovat moučkovým cukrem, ale většinou je podávám jen tak – jsou dostatečně sladké díky náplni.

    Tip z kuchyně

    Tohle těsto je univerzální – zkuste ho naplnit třeba ořechy, tvarohem nebo marmeládou. Každá varianta chutná jinak a vždycky skvěle. POZOR dá se udělat i na slano – třeba se zelím a uzeným.