Marmeládu dělám moc ráda ať je z jakéhokoliv ovoce. Ještě raději si hraju s různými způsoby přípravy marmelády. Nadchlo mě, že si můžu svou oblíbenou marmošku udělat i bez cukru a hlavně bez chemie.
Vyzkoušela jsem na marmeládu i citrusový pektin, ale konzistence marmelády mi tak nevyhovovala, jako s agarem.
Tento recept je neutrální, je v podstatě jedno jaké ovoce použijete :).
Jahodová marmeláda
7 skleniček | příprava: 30 minut + očištění ovoce | SNADNÉ
- 2 kg jahod (jiného ovoce)
- 15 g agaru (agar dejte rovnou k povařeným jahodám nebo ho rozmíchejte v troše vody)
- vanilkový lusk (pokud chcete jahody ještě něčím zpestřit)
Tip: Marmeláda je tak sladká, jak je sladké samotné ovoce. Pokud budete chtít mít marmeládu přeci jen sladší, tak vybírejte pečlivě jaký přidaný cukr zvolíte.
Postup jak si udělat vlastní zdravou marmeládu je ve videu.
[…] Náplň do lineckého – domácí jahodová marmeláda […]
[…] ale díky tomu se výborně hodí ke kávě nebo čaji (pro mě kakao :)). Vašek si je mazal marmeládou a pochvaloval si je. 😀 Určitě najdete i svůj způsob, jak si je […]
Ahoj mohu se zeptat zda marmelada vydrzi takto napr rok a nepovaruje se? Mate vyzkouseno jeste nejakd ovoce? Dekuji. G.
Ahoj! Myslím, že jak dlouho marmeláda vydrží, je hodně individuální. I když je ovoce převařené, tak tam není v podstatě žádný konzervant. Proto bych raději udělala menší dávku. Já mám ještě nějaké sklenice ve sklepě, kde je poměrně stejná teplota a tma a zatím drzí. Uvidím, jak přečkají léto. Jinak zkoušela jsem dělat i hruškový s troškou skořice a byl taky výborný. Je tu hodně prostoru ke zkoušení a raději bych volila jen pár skleniček na otestování.
[…] pečený čaj nebo domácí marmeláda na […]