Jak jsem slibovala, tak tu pro vás mám recept na univerzální nebo základní kynuté těsto. Jde z něho krásně udělat mazanec, jidášky a třeba i velikonoční věnec. (vše níže)

Vím, že tradice říká třeba něco jiného, ale já jsem spíše pro tu praktickou stránku věci. Tak mi přijde užitečné mít univerzální recept na kynuté těsto, z něhož můžete udělat vše… Třeba i Vánočku na Vánoce. 🙂

 

Základní kynuté těsto

  • 230 ml teplé vody
  • 30 g droždí
  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g kokosového cukru (jednu lžičku dejte na kvásek)
  • 100 g kokosového tuku
  • 1 lžička anýzu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z biocitronu

Na mazanec

1 veliký nebo dva menší

  • základní kynuté těsto
  • lžíce datlového sirupu + pár kapek vody
  • plátky mandlí
  • rozinky, oříšky – do těsta – záleží na vás

Postup na těsto i mazanec mám pro vás ve videoreceptu.

 

Na jidáše

2 plechy jidášků

  • základní kynuté těsto
  • med nebo datlový sirup

Jidášky se tradičně dělají z málo sladkého těsta a proto se ještě zatepla potírají medem (jde nahradit datlovým sirupem). Takže pokud budete chtít udělat jen jidáše, stačí do těsta dát jen lžíce cukru.

Upletené jidášky pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C na 15 minut.

 

Na velikonoční věnec

2 velikonoční věnce

  • základní kynuté těsto
  • datlový sirup
  • 100 g vlašských ořechů

Velikonoční věnec můžete uplést jako copánek a spojit ho. Pokud ale chcete zkusit něco efektního, tak zkuste tuto variantu.

Vyválíte si z půlky těsta tenoučkou placku potřete datlovým sirupem a posypete jemně mletými vlašskými ořechy. Seřízněte si jednu stranu a začněte od ní rolovat jako roládu… Další postup jsem v rychlosti nafotila. Nebo se na něj můžete podívat v mém loňském videoreceptu na Kringel.

Věnec pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C přibližně 30 minut.

        

 

Krááásné Velikonoce!!