Moravské buchtičky u babičky na Moravě prostě nikdy nesmí chybět. 💛 Vždycky, když přijedeme na návštěvu, peče je pro celou rodinu – a mizí rychlostí blesku. Nejlepší jsou ještě teplé, čerstvě vytažené z trouby, ale výborné jsou i druhý den.

Co je na tomto receptu zajímavé? Těsto na buchtičky obsahuje opravdu hodně kvasnic a vlastně se vůbec nenechává kynout. Přesto je krásně nadýchané, poddajné a skvěle se s ním pracuje.

Ingredience (cca na 4 plechy)

Těsto

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 2 žloutky + 1 celé vejce
  • 80 g čerstvého droždí
  • 8 lžiček cukru
  • cca 200–250 ml mléka
  • ½ lžičky soli

Navíc

  • 1 celé vejce (na potírání)
  • drobenka
  • náplň podle chuti: povidla, tvaroh, mák nebo ořechy

Postup krok za krokem

Omládek
V hrnku lehce přihřeju mléko, přidám trochu cukru a rozdrobím droždí. Nechám vzejít kvásek.

Těsto na buchtičky
V míse (ideálně v robotu) utřu žloutky, celé vejce, cukr a změklé máslo.
Přidám mouku, sůl a připravený omládek. Nechám robota vypracovat hladké těsto.
Konzistence by měla být spíše řidší, aby šlo těsto dobře rozvalovat. Podle potřeby přidám trochu mléka.

Příprava pečení
Zapnu troubu na 180 °C.
Těsto rozdělím na dvě poloviny – jednu uložím do chladu, aby zatím nekynula.

Tvarování buchet
Druhou polovinu těsta rozválím na plát silný cca 0,5 cm.
Rádýlkem rozkrájím na čtverečky a do středu každého dám trochu náplně.
Zabalím do buchtiček.

Dokončení
Každou buchtu namočím do rozšlehaného vejce a přitisknu do drobenky.
Vyskládám na plech s pečicím papírem a peču, dokud nejsou krásně zlatavé – asi 20 minut (záleží na troubě).

Podávání
Nejlepší jsou ještě teplé, čerstvě upečené. Pokud zbydou, uchovávám je v uzavřené nádobě do druhého dne.

Tip z kuchyně

Do jedné várky buchtiček můžete dát klidně více náplní – povidla, mák, tvaroh i ořechy. Každý si tak najde tu svou oblíbenou buchtu.

Další recepty od babiček najdete tady: https://livewithanny.cz/category/recepty/recepty-od-babicky/