Tenhle recept pochází od babičky a je jednoduchý, rychlý a vždycky se povede. A co mě baví nejvíc? To překvapení, jak bude bábovka uvnitř vypadat.

Kromě receptu na těsto mám pro vás i šikovný trik, jak bábovku vyklopit horkou z formy, když nechcete čekat, až úplně vychladne.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g oleje
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce kakaa

Postup krok za krokem

Těsto
V míse smíchám mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
Přidám žloutky, olej a vodu a vymíchám hladké těsto.

Sníh
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a opatrně ho vmíchám do těsta.

Příprava formy
Formu vymažu kokosovým tukem a vysypu kokosem (můžete i klasicky máslem a hrubou moukou).

Mramorování
Do formy naliju většinu těsta.
Do zbytku vmíchám kakao a trochu vody a těsto naliju navrch.
Druhou stranou lžíce obě vrstvy lehce promíchám, aby vznikl mramorový efekt.

Pečení
Bábovku peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.

    Tip z kuchyně: Jak vyklopit horkou bábovku bez čekání

    Nechce se vám čekat, až bábovka úplně vychladne? Zkuste tenhle jednoduchý trik:

    1. Po upečení bábovku důkladně odlepím od formy, hlavně uprostřed.
    2. Horkou formu na pár minut ponořím do studené vody.
    3. Jakmile je forma na omak chladnější, bábovka jde krásně vyklopit.

    Servírování

    Nechám ji chvilku vychladnout, posypu moučkovým cukrem a podávám. U nás doma mizí ještě ten den!