
Tenhle recept pochází od babičky a je jednoduchý, rychlý a vždycky se povede. A co mě baví nejvíc? To překvapení, jak bude bábovka uvnitř vypadat.
Kromě receptu na těsto mám pro vás i šikovný trik, jak bábovku vyklopit horkou z formy, když nechcete čekat, až úplně vychladne.
Ingredience
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 100 g oleje
- 150 ml vody
- 1 lžíce kakaa
Postup krok za krokem
Těsto
V míse smíchám mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
Přidám žloutky, olej a vodu a vymíchám hladké těsto.
Sníh
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a opatrně ho vmíchám do těsta.
Příprava formy
Formu vymažu kokosovým tukem a vysypu kokosem (můžete i klasicky máslem a hrubou moukou).
Mramorování
Do formy naliju většinu těsta.
Do zbytku vmíchám kakao a trochu vody a těsto naliju navrch.
Druhou stranou lžíce obě vrstvy lehce promíchám, aby vznikl mramorový efekt.
Pečení
Bábovku peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.
Tip z kuchyně: Jak vyklopit horkou bábovku bez čekání
Nechce se vám čekat, až bábovka úplně vychladne? Zkuste tenhle jednoduchý trik:
- Po upečení bábovku důkladně odlepím od formy, hlavně uprostřed.
- Horkou formu na pár minut ponořím do studené vody.
- Jakmile je forma na omak chladnější, bábovka jde krásně vyklopit.
Servírování
Nechám ji chvilku vychladnout, posypu moučkovým cukrem a podávám. U nás doma mizí ještě ten den!
