Velikonoční nádivka – bez vajec, bez pečiva a bez uzeného…. zní to asi strašně. 😀 Nakonec je z toho ale výborná, zdravá, bezlepková i veganská varianta na nádivku.

Vyhovět všem a splnit výše zmíněné požadavky, bylo celkem náročné, ale když se zbavíte zajetých metod a dáte prostor něčemu novému, vznikne výborná alternativa :).

Pokud nejste zrovna vegan, máte rádi maso a hledáte zdravější alternativu nádivky, koukněte na můj loňský recept.

 

Velikonoční nádivka

1 plech | příprava: 30 minut + pečení | SNADNÉ

  • 200 g červené čočky (uvařte v cca 350 ml slané vody)
  • 200 g jáhel (uvařte v cca 400 ml slané vody)
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 1 červená paprika
  • 130 g baby špenátu
  • olej a pohanková mouka na vysypání formy (nebo použijte pečící papír)

Do nádivky přidejte klidně i ořechy nebo houby. Letos je jaro celkem brzo a tak venku není moc co natrhat. Avšak, pokud máte tu možnost, určitě přidejte (klidně místo špenátu) jarní byliny – kontryhel, popenec, medvědí česnek, kopřivy…

Tip: Nádivka je po upečení opravdu hodně křehká. Pokud si ji chcete dát teplou, tak doporučuju ji udělat předem, dát vychladit a nechat přes noc v ledničce a pak ohrát (třeba v troubě). Nádivka si tak už bude držet svůj tvar.

 

Celý postup mám pro vás ve videu: