Velikonoční nádivka – bez vajec, bez pečiva a bez uzeného…. zní to asi strašně. 😀 Nakonec je z toho ale výborná, zdravá, bezlepková i veganská varianta na nádivku.
Vyhovět všem a splnit výše zmíněné požadavky, bylo celkem náročné, ale když se zbavíte zajetých metod a dáte prostor něčemu novému, vznikne výborná alternativa :).
Pokud nejste zrovna vegan, máte rádi maso a hledáte zdravější alternativu nádivky, koukněte na můj loňský recept.
Velikonoční nádivka
1 plech | příprava: 30 minut + pečení | SNADNÉ
- 200 g červené čočky (uvařte v cca 350 ml slané vody)
- 200 g jáhel (uvařte v cca 400 ml slané vody)
- 2 větší stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička kurkumy
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky
- 1 červená paprika
- 130 g baby špenátu
- olej a pohanková mouka na vysypání formy (nebo použijte pečící papír)
Do nádivky přidejte klidně i ořechy nebo houby. Letos je jaro celkem brzo a tak venku není moc co natrhat. Avšak, pokud máte tu možnost, určitě přidejte (klidně místo špenátu) jarní byliny – kontryhel, popenec, medvědí česnek, kopřivy…
Tip: Nádivka je po upečení opravdu hodně křehká. Pokud si ji chcete dát teplou, tak doporučuju ji udělat předem, dát vychladit a nechat přes noc v ledničce a pak ohrát (třeba v troubě). Nádivka si tak už bude držet svůj tvar.
Celý postup mám pro vás ve videu:
Moc dobré, děkuji