Narozeninových dortů jsem už vytvořila tolik, že už ani nevím, kolik jich přesně bylo. Svůj první si ale pamatuji dobře. Dělala jsem ho s babičkou, byl to dort k mým 15. narozeninám. Dvoupatrový, korpus z piškotového těsta, ozdobený ovocem, želatinou a pudinkovo-máslovým krémem. Tím jsem odstartovala svoji „kariéru“ v narozeninových dortech. Jelikož teď už mám svůj blog, můžu narozeninové dorty pěkně sdílet dál do světa a pochlubit se tak svou prací :).
Základem narozeninového dortu N. 1 je vlastně ořechový koláč. Recept jsem našla v časopisu a dle svého jsem jej upravila. Několikrát jsem koláč už dělala a všem chutnal. Proto jsem se rozhodla použít ho jako korpus dortu.
Ingredience na korpus
- 200 g třtinového cukru
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek (bez fosfátů)
- 4 vejce
- 100 ml šťávy z čerstvého pomeranče (používám džus lisovaný za studena)
- 100 ml smetany
- 150 g vlašských ořechů
Ingredience na krém
- 250 ml smetany ke šlehání (30%)
- 400 ml mascarpone
- lžička nadrceného kardamomu (dle chuti)
- 2 lžíce moučkového cukru
- lžíce citronové šťávy
Ingredience na pomeranče
- 3 pomeranče
- půl hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce pomerančové šťávy
Ingredience na ořechy v karamelu
- dvě lžíce třtinového cukru
- hrst vlašských ořechů
Návod uvidíte ve videu.