Narozeninový dort N. 2

Další narozeninový dort jsem dělala pro svoji sestřenku Marušku. Chtěla vědět, jak na čokoládový dort. Já už recept na čokoládový korpus mám ověřený a tak jsem ho pro ni (a pro vás) připravila.

Maruška má úžasný talent pro psaní příběhů :). Píše své příběhy do aplikace Wattpad a najdete ji tam pod jménem MarryTee. Chce být spisovatelka, tak Maru držím palce a ráda ve Tě všem podpořím :).

Přemýšlela jsem, jak odlehčit čokoládový korpus, protože dělat k němu ještě čokoládový krém by barevně  bylo stejné a už moc čokoládové (možná se mnou nebudete souhlasit). Tak mě napadlo udělat malinový krém, který bude svěží a lehce kyselejší a půjde skvěle do kontrastu ke korpusu, jak chutí, tak i barvou :).

Jdeme na to!

Čokoládový dort

1 dort (20cm) | příprava 30 minut + 40 minut pečení + 1 hodina chladnutí | PRACNĚJŠÍ

  • 110 g másla
  • 200 g čokoládky (jakou najdete doma, já používám na vaření :))
  • 150 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 2 vejce (oddělte si žloutky od bílků a ušlehejte sníh)
  • 350 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 lžička jedlé sody
  • + tuk a mouku na vysypání formy

Malinový krém

na 1 dort | 20 minut + chladnutí | SNADNÉ

Malinové pyré

  • 200 g mražených malin
  • 5 lžic cukru (můžete dát i méně)

Malinový krém

  • 3 balení mascarpone
  • malinové pyré

Pár čerstvých malin nahoru na dort :).

Postup pěkně krok po kroku nakoukejte ve videu :).

27 komentářů u „Narozeninový dort N. 2

  1. Dort vypadá skvěle, a taky musím přiznat, že jsem unešená z toho skleněného podnosu s přírodními motivy….je nádherný! 🙂 Můžu se zeptat, odkud ho máš?
    Objevila jsem na youtube náhodou tvé videa a moc se mi líbí, máš je krásně natočené a máš velmi příjemný a sympatický projev. Některé recepty určitě vyzkouším. Nejdřív asi perníčky potřené před pečením 🙂

      1. Dobrý den chtěla bych se zeptat když dám ty mascarpone 3ks nebude ten krém zase světlejší? A ještě bych se chtěla zeptat kolik si mám nechat krému na zdobení děkuji hezky den přeji

        1. Pěkný den, krém bude určitě světlešjí a nebude mít tak výraznou chuť malin. Doporučuji zvýšit množství malin :). Jinak na zdobení – to hodně záleží jak budete chtít zdobit, jak veliký bude mít dort průměr. Takže to vám neporadím. Vždy je lepší mít raději trochu víc, než méně :).

  2. A ještě jsem ti vlastně chtěla napsat takovou perličku pro pobavení…“Jak jsi rozluštila záhadu naší kuchyně“.
    Objevil se nám jednou na kuchyňské lince takový velký šroub…vůbec jsme netušili ani já ani manžel odkud by mohl být a kde se tam vzal. Tak jsem ho uklidila s tím, že určitě brzy najdeme místo, kde chybí…no ale nenašli…vždy když jsem na něj narazila při úklidu, tak jsem kroutila hlavou, odkud může být. No a nedávno jsem narazila na tvoje videa, dívala se na pár, až jsem se dostala k videu o květinách z máslového krému. A tam jsem ho uviděla. Náš záhadný šroub… Mám z tchiba sadu zdobících špiček…byly v sadě i se sáčkem …no a i s tím šroubem… já jsem ten šroub nějak ignorovala…myslela jsem si, že je na čištění těch špiček…vůbec jsem netušila, k čemu slouží. A děti mi tu sadu vytáhly ze šuplíku a hrály si s ní, já ji pak uklízela a ten šroub zůstal někde venku zapadlý a pak jsme ho za pár dní našli a tím, že jsem ho vůbec nepoužívala, tak jsem si nevzpomněla, že je z tama. Teď už jsem ho tam zase vrátila, pěkně tam zapadl…a já možná někdy zkusím ty růže…

    1. Tak to je dobrý :D. Moc děkuji za vtipnou příhodu, mile mě to pobavilo a i ostatní u nás doma, kterým jsem to četla. Takže moc děkujeme! A držím palce s případnou výrobou květin :).

  3. Dort je BÁJEČNÝ! Korpus i krém nemá chybu.Podle videonávodu se mi povedl na první pokus, a to jsem totální antitalent. Jste moc šikovná, děkuji!
    Chtěla bych se ale zeptat ohledně krému. Nepodařilo se mi ho vyšlehat tak,jak ho máte Vy. Ikdyž jsem měla malinovou směs i mascarpone při stejné teplotě,vznikly takové sraženinky a v krému byly kousky ovoce. Nebyl to čistý růžový krém. Nevíte,v čem byl problém?

    1. Jupííí! Tak to mám velikánskou radost. Co se krému týče – mohlo to být mascarponem – už se mi to také stalo a nevěděla jsem, co je za problém, až mi došlo, že jsem měla jinou značku mascarpone. Nejvíc spokojená jsem vždy byla s mascarpone z Lidlu a nebo z Makra (od té jejich privátní značky).

        1. Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,když budu chtít dělat tenhle dort dvoupatrový s dvěma krémy malinový,ale nevím jaký ten druhý aby nebyl těžký jaký krém bude vhodný?

          1. Pěkný den, omlouvám se, že píšu až teď. Tento krém určitě dve patra dortu neudrží, je to pouze mascarpone. Doporučuju udělat krém máslo mascarpone v poměru 1:2. Ten drží krásně :). Máslo a mascarpone nechte přes noc venku. Máslo rozšlehejte s moučkovým cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nezbělá. Poté po troškách zašlehávejte mascarpone – musí mít pokojovou teplotu. Vyšlehá se vám krásný krém, který se dá dochutit vanilkou, citronem – možná i trochou toho malinového pyré – jen pozor vždy na teplotu surovin, kterou přidáváte. Měla by být vždy stejná. Držím palce!

  4. Chtěla bych se zeptat, mám v plánu péct dvoupatrový naked dort a chtěla jsem vyzkoušet toto těsto. Je dost pevné? Unese to celý dort? 🙂

    1. Ahoj, už jsem z tohoto těsta dvoupatrový dort dělala a zvládlo to. Jen je potřeba dát do spodního patra výstuhy (bez nich jsem to nezkoušela). Držím palce, aby se dort povedl!

  5. Chtěla bych se zeptat, mám v plánu péct ze stejného množství dort o průměru 12 cm a chtěla bych použít recept na tento korpus. Těsto bych ve formě dělala na dvě várky, protože je vcelku nízká. Na jak dlouho a kolik stupňů byste ho nechávala v troubě?:)

    1. Určitě bych pekla na stejné stupně, jako jsou v receptu – těch 180 a po 20 minutách bych to zkontrolovala. A uvidíš, vyzkoušej to normálně špejlkou. Možná bude stačit těch 20 minut, nebo bude potřeba péct delší dobu. Hodně záleží i na troubě – každá peče trochu jinak.

  6. Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,když budu chtít dělat tenhle dort dvoupatrový s dvěma krémy malinový,ale nevím jaký ten druhý aby nebyl těžký jaký krém bude vhodný?

    1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik má být toho maskarpone?, přece jenom jsou různé druhy a různé hmotnosti tak si ho nechci koupit moc. Doufáme nepíšu pozdě ❤️

  7. Hezky den,chci se zeptat,muzu upect tento dort den dopredu a nechat ho v lednici do druheho dne na oslavu?Nestane se neco s chuti mascarpone nebo neoschne?A je treba korpus pect den predem a nechat ho ulezet v lednici do druheho dne a az pak druhy den plnit mascarpone a zdobit ovocem? Predem dekuji☺.Eliska

    1. Určitě se dá udělat dort předem a nechat v lednici. Ničemu to nevadí :). Dort bude pěkně naležený. Klidně i korpusy dopředu a druhý den dodělat dort s krémem – já to také tak vždy dělávám. Jen je potřeba, aby v lednici nebylo nic, čím by mohl dort načichnout :).

      1. Moc Vam dekuji za rady…dort se nadherne povedl a hlavne vsem tak moc chutnal,ze hned vsichni chteli na nej recept.Sama jsem byla prekvapena,ze recept je velice jednoduchy a vysledek uzasny..jeste jednou dekuji a uz se tesim az vyzkousim Vase dalsi recepty.Dekuji😀.Eliska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *