
Tohle je ten nejjemnější a nejvláčnější mazanec, co jsem kdy jedla! 🥰 Tento nadýchaný mazanec z droždí je opravdu jako peříčko – jemný, lehký a nádherně voňavý. Tajemství jeho dokonalé konzistence je v aktivním droždí a správné technice hnětení a kynutí. Pokud hledáte recept na mazanec, který bude krásně měkký i druhý den, právě jste ho našli!
Díky kombinaci hladké a vysokolepkové mouky je těsto dokonale pružné, máslo mu dodává neodolatelnou vláčnost a muškátový oříšek nádhernou vůni. Připravte si tenhle tradiční velikonoční mazanec a zamilujete se hned po prvním soustu! Je fakt BOŽÍ!
Nadýchaný mazanec jako peříčko
Na těsto:
- 150 ml vody (pokud použijete jiné mouky, dejte méně vody a případně přidejte, každá značka muk saje jinak)
- 10 g kokosového cukru
- 15 g čerstvých kvasnic
- 200 g hladké mouky (Babiččina volba)
- 100 g pizza mouky (Babiččina volba na pizzu)
- 80 g cukru
- 5 g soli
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 60 g másla (lze nahradit kokosovým tukem nebo alternativou másla, pokud potřebujete)
- 50 g sušeného ovoce (rozinky, kandované ovoce – dle chuti)
Na dokončení:
- 1 žloutek smíchaný s kapkou vody (nebo lehce naředěný datlový sirup jako veganská varianta)
- Plátky mandlí
Postup
Nejdříve si aktivuji droždí – smíchám teplou vodu, kokosový cukr a kvasnice. Nechám na teplém místě vzejít. Pokud kvasnice nezačnou bublat a nejsou aktivní, nemá smysl s nimi zadělávat těsto, je lepší použít jiné.
Pokud jsou kvasnice “líné”, spolehlivě je probudí kokosový cukr a teplo. Zjistila jsem, že kvasnice kokosový cukr milují!
V míse od robota smíchám mouky s cukrem, solí a muškátovým oříškem. Přidám i aktivní droždí a nechám robota těsto pořádně vypracovat, dokud nevznikne kompaktní hmota. Mísu zakryju a nechám těsto 20 minut odpočívat. Tento krok umožní mouce vstřebat tekutinu a rozvinout lepek, což zajistí krásně nadýchanou střídku.
Po odpočinku do těsta přidám změklé máslo (nebo jiný tuk dle preference) a opět nechám robota pracovat na nízké otáčky. Jakmile se tuk dobře zapracuje, pokračuji v hnětení dalších 10 minut. Správně vypracované těsto by se (po krátkém odpočinku) mělo krásně natahovat.
Nakonec do těsta vmíchám sušené ovoce – stačí už jen krátce promíchat.
První fáze kynutí:
Těsto přendám do mísy a nechám kynout 1–1,5 hodiny. Během této doby ho minimálně dvakrát prohnětu rukou, aby se provzdušnilo (díky tomu se kvasnice nezačnou dusit) a těsto se utuží.
Mazanec stočím stejně jako chléb (postup ukážu ve videu pod receptem), aby byl pevný a neroztekl se do placky.
Druhá fáze kynutí:
Stočený bochánek položím na plech s pečicím papírem a přikryju ho velkou miskou. Pod ní ho nechám kynout ještě přibližně 60 minut.
Příprava před pečením:
Poté mazanec potřu žloutkem (nebo lehce naředěným datlovým sirupem jako veganskou alternativou). Naříznu ho žiletkou, aby měla kudy unikat pára, a posypu plátky mandlí.
Pečení:
Ke konci kynutí si předehřeju troubu na 170 °C. Mazanec vložím do trouby a peču, dokud vnitřní teplota nedosáhne 94 °C, což trvá přibližně 30 minut.
Tip na dokonalý mazanec:
Při pečení kynutých těst, jako je mazanec nebo vánočka, doporučuji použít teplotní sondu. Díky ní se nestane, že by byl mazanec vysušený – zůstane krásně vláčný i druhý den.
Ideální vnitřní teplota mazance je 93–96 °C. Pokud by dosáhla 100 °C, mohl by se zbytečně vysušit.
Ať se vám povede! 😊✨