Oříškové hvězdičky, jsou přesně ten druh cukroví, nad kterým strávíte dost času. Ale garantuji vám, že to pak stojí za to. Já jsem tento recept vytvořila ve spolupráci s e-shopem NaturWay, kde můžete většinu surovin na výrobu tohoto cukroví pořídit. Rovnou si dejte do košíku i nějakou bylinnou směs na čaj. Mají výborné směsi. Já doporučuju Proti stresu – lepší bylinkový čaj jsem dlouho nepila.
Oříškové hvězdičky s bílým pepřem
cca 3 plechy hvězdiček
- 3 pl lněného semínka + 10 pl vody
- 300 g ovesných vloček – rozmixovaných na mouku
- 100 g kokosového tuku
- 100 g medu (či jiného tekutého sladidla)
- 150 g ořechů (kešu, lískové oříšky, mandle)
- špetka soli z mrtvého moře
- špetka bílého pepře (čerstvě mletého)
Náplň
- 100 g 70% čokolády
- 70 g kešu másla
- 20 g medu
- domácí kyselkavý džem
na ozdobu
- 70% čokoláda
- lyofilizované maliny
- ořechy
Začnu tím, že si smíchám lněné semínko s vodou a nechám jej odležet. V mixéru si rozmixuji ovesné vločky na mouku. Ve veliké míse si smíchám mouku z ovesných vloček, sůl, lněné semínko, rozpuštěný kokosový tuk a tekutý med. Dále přidám rozmixované oříšky a čerstvě mletý bílý pepř. Vyhnětu si kompaktní těsto, které dám do lednice odležet. S těstem se lépe pracuje, když je ztuhlejší. Těsto vyválím na půlcentimetrový silný plát a vykrojím si hvězdičky. Ty peču ve vyhřáté troubě na 170 °C 10 – 12 minut.
Upečené hvězdičky nechám vychladnout a mezitím si připravím náplň. Ta je hotová raz dva. Smíchám rozpuštěnou čokoládu s kešu máslem a medem. Směs dám do cukrářského sáčku a nechám v lednici lehce ztuhnout, aby nebyla moc tekutá, ale ne zas moc tuhá.
Rozdělím si upečené hvězdičky na dvě poloviny. Jednu část hvězdiček namočím v čokoládě a dozdobím oříšky a drcenými sušenými malinami.
Když mám vše ztuhlé, tak se pustím do kompletace. Náplň u některých hvězdiček doladím i kyselejším džemem.
Plněné hvězdičky dám do lednice ztuhnout. Takto hotové cukroví skladuji ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží měsíc.