U mě na blogu už je spousta variant na zdravější verze cukroví. Každoročně mi od vás chodí spousta fotek cukroví, které děláte podle mě a to mi dělá velkou radost. Doufám, že i tento recept se stane vaším oblíbeným.

Recept je zase veganský a bezlepkový (pokud použijete variantu bezlepkových ovesných vloček). Rovněž je i bez přidaného cukru. Pokud vám bude připadat těsto na ovesné koláčky málo sladké, bez problému si můžete přidat své oblíbené sladidlo. Já mám ráda kokosový cukr a nebo xylitol.

Na přípravu cukroví nespěchejte moc dopředu. Myslete na to, že tyto zdravější varianty neobsahují cukr, který u klasického cukroví slouží jako konzervant. Zdravější verze cukroví je potřeba skladovat v chladu a dobře zavřené. Vydrží cca čtrnáct dnů, takže je potřeba s tím počítat, aby vám cukroví zbytečně nezplesnivělo.

Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem Green-market.

Ovesné koláčky

cca 17 ks | cca půl hodiny + pečení | SNADNÉ

Jablko si oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud má jablíčko pevnou slupku, klidně jej strouhejte rovnou se slupkou. K nastrouhanému jablku přidejte ovesné vločky, kokosovou mouku, mandlovou mouku, mandlové máslo a špetku soli. Vše důkladně smíchejte a rukou vypracujte těsto. Ochutnejte jej a pokud je na vás málo sladké, můžete jej přisladit. Například xylitolem nebo javorovým sirupem.

Hotové těsto nechte chvilku odležet. Mezitím si zapněte troubu na 170°C a připravte si plech s pečícím papírem. Z těsta vytvarujte kuličky, které položte na plech a následně do nich udělejte důlek na džem. Důlek se dobře dělá například koncem vařečky. Nakonec už stačí ovesné koláčky naplnit džemem. Nemusíte se bát, džemem rozhodně nešetřete. 

Takto připravené ovesné koláčky vložte do trouby a pečte 20 – 25 minut. Hotové je nechte vychladnout. Toto cukroví skladujte v chladu (ideálně v lednici) v dobře utěsněné krabičce. Takto vydrží přibližně 14 dnů.

Krátký videonávod na ovesné koláčky najdete u mě na Instagramu v Reels.