Rumové perníčky (ruměnky)

Velikonoční pondělí je zachvilku tady a já ještě hledám co bych mohla nabídnout návštěvám a koledníčkům… něco malého a lehce sladkého.

Rumové perníčky nebo-li ruměnky jsem milovala už jako malá, ale nikdy mě nenapadlo si je udělat doma. Hodně mile mě překvapilo, že chuťově jsou perníčky podobné tomu, co si pamatuji z dětství :).

Recept je jednoduchý, rychlý a perníčky jsou už druhý den vynikající :).

 

Ruměnky

2 plechy | příprava: 15 minut + pečení: 8 minut + schnutí polevy cca 4 hodiny | SNADNÉ

  • 250 g hladké mouky
  • 90 g moučkového cukru
  • lžíce nepraženého kakaa
  • půlka prášku do perníku
  • půl lžičky perníkového koření
  • 35 g změklého másla
  • vejce od šťastné slepičky
  • 40 g medu

 

Rumovo-cukrová poleva

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 a půl lžíce rumu

 

Postup? Mám pro vás video návod 🙂

 

6 komentářů u „Rumové perníčky (ruměnky)

  1. Dobrý den, zkusila jsem Váš recept a vyšly z něj tři plechy výborných perníčků. Akorát u rumové polevy jsem musela dát trošku víc vody i rumu, aby byla poleva řidší a daly se do ní dobře namáčet perníčky. Nicméně mohu všem doporučit, na druhý den chutnají opravdu podobně jako ty kupované ruměnky 🙂

  2. Dělala jsem už dvakrát a pokaždé jsem musela přidat skoro o polovinu více másla a medu těsto bylo vždy jako drobenka a hrozně těžko se vypracovává možná někdo poradí v čem je problém ?

  3. Dobrý den, dělala jsem akorát jsem množství zdvojnásobila a bylo to přesto příliš suché, nakonec tam pŕišloalespoň dvakrát tolik másla! Jinak se mi to sypalo v ruce. Čím to?

    1. Pokud jste zdvojnásobila všechny suroviny správně, je zvláštní, že těsto nedrželo při sobě. Já mám zkušenost zadělávání těsta pouze v robotu. Ručně jsem jej ještě nezadělávala. Ale co píšou ostatní, je potřeba to zpracovávat dlouho a důkladně, aby se těsto propojilo.

    2. V receptu není vejce, pokud se vám to drobí přidala bych vejce či aspoň žloutek
      V jiných receptech je na srovnatelné množství mouky kolem 60g másla, 2 lžíce medu a právě to vejce – když to dělám podle tohoto rozpisu (mouku míchám napůl s žitnou) mám krásné těsto i když med je cukernatý- tedy tuhý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *