Domácí ovocné a zeleninové šťávy děláme doma dost často, takže pořád přemýšlím jak zpracovat tu dužinu, která zbyde po odšťavení.

Vždy záleží na tom, jaké šťávy dělám. Někdy přidám dužinu do kaše, jindy si uděláme sušenky a když mám spíš zeleninovou šťávu, tak jsou jasné semínkové krekry.  Výborné je dát dužinu i do omáčky, nebo zeleninového koláče.

Někdy není nálada a tak dužina skončí u nás na kompostu, což taky není úplně špatné.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou SAGE, se kterou jsem v minulosti už pracovala. Jejich produkty mám doma několik let a moc ráda je používám. Jsou úžasné a tak mám radost, že vám je můžu takhle doporučit dál.

Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet nový šnekový odšťavňovač THE BIG SQUEEZE od SAGE a jsem nadšená! Šnekový odšťavňovač totiž dokáže odšťavnit úplně vše, i bylinky a drobné ovoce. Produkty od značky SAGE mě vždy potěší svojí kvalitou a úžasnými vychytávkami, které jiné produkty na trhu nemají.

A teď už slíbený recept na krekry.

Recept na raw paprikovou pomazánku najdete úplně dole.

Semínkové krekry s dužinou z odšťavnění

cca 4 – 5 plechů krekrů

  • 200 g rozemletých lněných semínek
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 550 ml vody
  • 250 g slunečnicových semínek (předem namočených)
  • 100 g sezamových semínek (předem namočených)
  • 6 plátků sušených rajčat v oleji
  • 300 g dužiny z odšťavnění

volitelné

  • 2 lžíce konopných semínek
  • 1 lžíce kopřivových semínek

Na tento recept je dobré použít slunečnicové a sezamové semínko, které je nutné namočit  několik hodin předem, ideálně přes noc.

Ve velké míse jsem smíchala rozemletá lněná semínka s konopnými a kopřivovými. Konopná a kopřivová dávat nemusíte, nejsou povinná a když je vynecháte, nebude to mít na výslednou konzistenci vliv.  Já je mám doma a ráda je používám. 

K semínkům jsem přidala sůl a provensálské bylinky, přilila vodu a důkladně všechna semínka ve vodě promíchala. Směs se vám bude zdát řídká, ale lněné semínko ji během pár minut zahustí.

Do nádoby od mixéru THE SUPER Q™ jsem si dala propláchnutá slunečnicová a sezamová semínka, přidala jsem sušená rajčata v oleji a dužinu z odšťavnění. Vše jsem mixovala na režim MIX jednu minutu. Potom jsem setřela stěny mixéru a pokračovala v mixování na režim CHOP přibližně dvě minuty. Při mixování jsem si pomáhala pěchovadlem.

Rozmixovanou směs jsem přidala do mísy k lněné směsi a vše jsem důkladně zamíchala. 

Teď můžete krekry připravit dvěma způsoby.

Usušit v sušičce a nebo upéct v troubě.

SUŠENÍ V SUŠIČCE – Do jednotlivých plat jsem dala pečící papír a na něm rovnoměrně rozetřela v tenoučké vrstvě směs na krekry. Já používám na roztírání cukrářskou špachtli na krém. Roztírám směs do přibližně 3mm slabé vrstvy. Musíte počítat s tím, že čím silnější vrstva, tím se budou krekry déle sušit. Nakonec rozetřenou směs “nakrájím” na jednotlivé krekry. Po usušení se pak už krekry špatně krájí, je tedy lepší si směs nakrájet předem. Krekry suším v sušičce na 50 °C přibližně 4 až 5 hodin.

Sušení dávám přednost  a musím říct, že usušené v sušičce chutnají lépe, než ty pečené.

PEČENÍ V TROUBĚ – Směs na krekry jsem rozetřela do tenké vrstvy na pečící papír na plechu. Celou placku rovnou nakrájela na jednotlivé krekry. Lépe se budou po upečení od sebe odlamovat. Krekry jsem pekla v troubě na 150°C přibližně 50 minut. Délka pečení se zase odvíjí od tloušťky krekrů.

Hotové krekry jsem nechala úplně vychladnout. Skladování je ideální v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Díky tomu vydrží i měsíc. Dají se teoreticky skladovat i v pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Díky důkladnému usušení a upečení by měly krekry vydržet, ale zkušenost s tím nemám.

A kde všude můžete krekry použít?

Krekry jsou skvělé především tím, že můžou nahradit pečivo u spousty jídel. Dají se na ně mazat různé pomazánky, můžete je jíst k polévkám a nebo k různým omáčkám, salátům, míchaným vajíčkům. Všude tam, kde běžně přikusujete kousek chleba nebo rohlíku : D Můžete krekry i rozdrobit na kousky, opéct na sucho na pánvi a použít i jako doplněk do salátů, na těstoviny a nebo zdobení do polévek. Jejich využití je tak pestré, že jsem určitě nezmínila úplně vše.

TIP – Dávejte si pozor na dužinu z pomeranče, je totiž nahořklá a výsledné krekry nebo sušenky nemusí být chuťově dobré. Během odšťavnění doporučuji zbytky z pomeranče dávat stranou.

RAW papriková pomazánka

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 červená paprika
  • 5 plátků sušených rajčat v oleji
  • sůl podle chuti
  • lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce vody

Na dozdobení

  • čerstvý koriandr
  • kostičky červené papriky
  • citronová šťáva

Pokud máte rádi, můžete přidat malý stroužek česneku a nebo lahůdkové droždí.

Slunečnicová semínka si namočím předem na pár hodin. Propláchnutá semínka dám do nádoby od mixéru a přidám očištěnou papriku nakrájenou na kousky. Dále sušená rajčata, sůl, citronovou šťávu a vodu. Vše rozmixuji na režim MIX přibližně jednu minutu. Setřu stěrkou strany mixéru a pokračuji v mixování režimem CHOP dvě minuty. Vznikne mi krásně hladká, kašovitá konzistence, která se dá krásně roztírat. Nejlepší je pomazánka na krekrech, ale dá se použít i jako dip třeba k pečené zelenině.

Dobrou chuť!

Chcete přeci jen vidět jak na to? Mrkněte na můj videorecept .