cca 6 porcí | SNADNÉ | 40 minut
Bylinkové pesto
- hrst bazalky
- hrst hladkolisté petržele
- půl hrsti medvědího česneku
- půl hrsti libečku
- půl hrsti divokých bylin
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 100 g kešu ořechů
- lžička soli
Veganský parmezán
- 100 g kešu ořechů
- 30 g lahůdkového droždí
500 g těstovin dle výběru – já použila špaldové fusilli
🌱🌱🌱
POSTUP
Nejprve si namočím kešu oříšky do pesta. Nechám je v misce namáčet aspoň 30 minut v teplé vodě. Mezitím si nachystám bylinky na pesto. Množství je pouze orientační a je spíše pro inspiraci. Vyberte si takové bylinky, které máte rádi, nebo které jste vždy chtěli zkusit. Nebojte se přidat i nějaké ze zahrádky nebo z louky, například listy pampelišky, popence a dalších bylinek :). Listy berte především z rostlinek, které ještě nekvetou. Ty mají nejvíce živin právě v listech.
Do nádoby od mixéru si vložím všechny lístky bylinek, olej, sůl a propláchnuté, aktivované kešu oříšky. Vše mixuji dokud nedocílím požadované konzistence.
Hotové pesto si dám do misky a nechám odležet. Dám si do hrnce vařit těstoviny podle návodu a než se uvaří stihneme i vege parmezán.
Kešu oříšky na parmezán pražím na sucho na pánvičce pro zvýraznění chuti, ale není to úplně nutné. K opraženým kešu si dám do mixéru lahůdkové droždí a pomocí pulzů směs promixuji. Do parmezánu už nedávám sůl navíc, lahůdkové droždí je pro mě slané už dost. Takže záleží na vás, zda si budete chtít parmezán ještě dosolit nebo ne.
Nakonec vše smíchám tak, že si těstoviny přendám do pánve, k nim dám přibližně dvě nebo tři naběračky vody z těstovin a pesto. Vše pořádně promíchám a vznikne krásně krémová omáčka, která obalí těstoviny. Nakonec posypu veganským parmezánem.
Tip navíc – Pokud chcete mít jídlo ještě víc “zelenější” a zdravější :)). Přimíchejte do veganského parmezánu lžíci chlorelly. Na chuti nebude chlorella vůbec poznat, ale posune jídlo ještě o level výš :).
Recept vznikl ve spolupráci s MALL.cz