Valašský frgál určitě všichni znáte. Jaký je ale ten pravý recept?
To je těžké, protože každá rodina má svůj recept, a tak jich koluje spousta. Jelikož je to tradiční sladké pečivo a tradice je potřeba podporovat, mám pro vás taky jednu vynikající variantu.
Miluju tvaroh a dát ho dovnitř mezi těsto je úžasný nápad. Koláč tak vydrží ještě déle vláčnější, což tedy moc vyzkoušené nemám, protože u nás nikdy nevydržely ani do druhého dne :).
Na frgál se tradičně dává jen jeden druh náplně, ale mě to nedalo a tak jsem je i trochu zkombinovala.
Co mě překvapilo, tak Valašský frgál v roce 2013 získal od EU ochrannou známku, pokud vás zajímá více informací, můžete se podívat na stránky www.potravinyinfo.cz.
(NE) Frgál
6 koláčů | příprava: 30 minut (1 – 2 hodiny kynutí) | pečení: 25 – 30 minut | PRACNĚJŠÍ
TĚSTO
- 4 lžíce cukru
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- lžíci vepřového sádla
- 100 ml slunečnicového oleje
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 4 kostky tvarohu (ty zabalené v obalu jako máslo)
- 3 vajíčka
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- kůra z bio citronu
ŠVESTKOVÁ NÁPLŇ
- 400 g povidel
- půl lžičky skořice
- špetka namletého badyánu
- voda nebo rum na zředění (3 – 4 lžíce)
JABLEČNÁ NÁPLŇ
- 400 g jablečné pyré (prodává se hotové v obchodech)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
DROBENKA
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 120 g hrubé mouky
Máslo budete potřebovat ještě na potírání plechu, těsta a okrajů koláče. Na těch šest koláčů jsem celkem spotřebovala skoro celé máslo.
Postup
Celý postup mám pro vás natočený :).
Musím Tí říct vypadá to skvěle;)
Moc děkuji :). Taky skvěle chutnaly :))
super musim vyzkouset jen se chci zeptat kvasek si delam ne z kvasnic tak se chci zeptat muzu tam dat i tento a kdyztak kolik?😉
S jiným kváskem, jak z kvasnicovým, v tomto receptu zkušenost nemám, takže v tomhle neporadím. Nicméně je to na Tobě to otestovat :).