Valašský frgál určitě všichni znáte. Jaký je ale ten pravý recept?

To je těžké, protože každá rodina má svůj recept, a tak jich koluje spousta. Jelikož je to tradiční sladké pečivo a tradice je potřeba podporovat, mám pro vás taky jednu vynikající variantu.

Miluju tvaroh a dát ho dovnitř mezi těsto je úžasný nápad. Koláč tak vydrží ještě déle vláčnější, což tedy moc vyzkoušené nemám, protože u nás nikdy nevydržely ani do druhého dne :).

Na frgál se tradičně dává jen jeden druh náplně, ale mě to nedalo a tak jsem je i trochu zkombinovala.

Co mě překvapilo, tak Valašský frgál  v roce 2013 získal od EU ochrannou známku, pokud vás zajímá více informací, můžete se podívat na stránky www.potravinyinfo.cz.

 

(NE) Frgál

6 koláčů | příprava: 30 minut (1 – 2 hodiny kynutí) | pečení: 25 – 30 minut | PRACNĚJŠÍ

 

TĚSTO

  • 4 lžíce cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • lžíci vepřového sádla
  • 100 ml slunečnicového oleje

 

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

  • 4 kostky tvarohu (ty zabalené v obalu jako máslo)
  • 3 vajíčka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • kůra z bio citronu

 

ŠVESTKOVÁ NÁPLŇ

  • 400 g povidel
  • půl lžičky skořice
  • špetka namletého badyánu
  • voda nebo rum na zředění (3 – 4 lžíce)

 

JABLEČNÁ NÁPLŇ

  • 400 g jablečné pyré (prodává se hotové v obchodech)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice

 

DROBENKA

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 120 g hrubé mouky

Máslo budete potřebovat ještě na potírání plechu, těsta a okrajů koláče. Na těch šest koláčů jsem celkem spotřebovala skoro celé máslo.

 

Postup

Celý postup mám pro vás natočený :).