Přestaňte vyhazovat slupky a jádřince z jablek. Pojďte si se mnou vyrobit fermentovanou vánoční limonádu. Postup je úžasně jednoduchý a za pár dní máte výbornou jemně bublinkovou limonádu vlastně ze zbytků.

Vánoční fermentovaná limonáda

  • slupky a jádřince z pěti jablek
  • 1,2 l filtrované vody
  • 60 g cukru
  • badyán
  • skořice
  • hřebíček
  • 1 lžíce kvalitního jablečného octa (je to skvělý startér)

Jablka na výrobu fermentované limonády je ideální mít v bio kvalitě, ať už z obchodu a nebo ze stromu ze zahrady. Obzvlášť pokud na výrobu limonády budete používat slupky z jablek. 

Fermentovat dejte také jen zdravé kousky jablka, nic shnilého nebo plesnivého.

Postup

Ve dvoulitrové nádobě (ideálně sterilizované) si smíchejte vodu s cukrem. Přidejte zbytky z jablek a koření. Pokud máte doma kvalitní jablečný ocet, můžete jej použít jako startér. Limonáda začne rychleji fermentovat. Vše promíchejte a hrdlo sklenice zakryjte nějakou látkou nebo gázou, aby do ní nepadal prach a nelétaly případně mušky. Nicméně je třeba aby měla limonáda přívod vzduchu. Sklenici nechte normálně na světle na kuchyňské lince.

Limonádu je potřeba dvakrát denně důkladně promíchat, aby slupky nezačaly plesnivět. Nevadí, že vykukují z vody ven, právě pokud se s limonádou míchá. Po pár dnech uvidíte v limonádě bublinky a pěnu nahoře mezi slupkami, případně kal, který se usazuje na dně nádoby. To je vše v pořádku.

Já jsem limonádu nechala fermentovat týden. Tady záleží hodně na teplotě v místnosti a na kvalitě bakterií, které se v limonádě množí. Je potřeba limonádu ochutnávat, protože proces pokračuje a bakterie všechen cukr ve vodě stráví a limonáda začne být kyselá. Když se vám to stane, nic se neděje, přidejte k limonádě cukr a nechte třeba ještě den fermentovat. Pokud byste přidávali další cukr a nechali limonádu déle fermentovat, začne vám v limonádě vznikat alkohol.

Hotovou limonádu přeceďte, přelijte do lahve a dejte do lednice. Vydrží v lednici cca 14 dnů, ale zaručuji vám, že ji vypijete rychleji.