Úly jsou jedno z mých oblíbených cukroví. Především tyto oříškové, zdravější varianty. Proto je tu druhý recept na tento druh cukroví. Je také vaše oblíbené?

První recept na úly.

Vosí hnízda / včelí úly – raw

  • 250 g datlové pasty
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mletých ovesných vloček

náplň

  • 70 g kešu másla
  • 1 lžíce bio kokosu
  • 2 lžíce rumu

kolečka

  • 40 g mletých mandlí
  • 20 g kokosu
  • 80 g mletých ovesných vloček
  • 40 g medu
  • 40 g kokosového tuku

Těsto na úly připravíte tak, že si všechny ingredience spojíte rukama dohromady v kompaktní hmotu. Ovesné vločky můžete rozmixovat v mixéru na mouku, stejně jako mandle. Mandlová mouka se dá koupit v obchodě už i hotová.

Náplň a úly připravíte smícháním všech ingrediencí. Vznikne hustší kašička. Díky rumu kešu máslo zhoustne. Nicméně stále by měla být směs tak poddajná, že projde zdobícím sáčkem.

Těsto na kolečka vytvoříte smícháním všech surovin. Mělo by vám vzniknout kompaktní těsto, které bude držet pohromadě a půjde vyvalovat. Kdyby se směs drobila, přidejte více rozpuštěného kokosovéhu tuku. Smíchané těsto dejte na chvilku odležet do lednice. Poté jej vyválejte na půl centimetru silný plát. Vykrajovátkem vykrojte kolečka a ty dejte do lednice ztuhnout.

Včelí úly tvarujte ve formičce, naplňte náplní a zavíčkujte kolečkem. Hotové je uložte v lednici. Ideálně ve vzduchotěsné nádobě, kde v lednici vydrží minimálně 14 dnů.