Zajímá vás více o programu Whole30? Sepsala jsem pro vás základní informace.

Program Whole30 vychází od autorů knížky Jídlo na prvním místě. Pro mě aktuálně nejoblíbenější knížka o jídle :).

Whole30 je třiceti (a více) denní výzva, která obnový zdravé fungování metabolismu a trávení. Díky němu se zbavíte svých závislostí na jídle, zklidníte zánět a ukončíte špatné stravování. Úplně vám změní pohled na jídlo a začnete se zabývat tím, co jíte.

 

PRAVIDLA WHOLE30

Co nesmím jíst:

  •  Žádný přidaný cukr – přírodní ani umělý – (med, stévie, javorový sirup…) ničím nedoslazovat
  • Alkohol a tabákové výrobky
  • Obiloviny – oves, pšenice, žito, kukuřice, rýže, obilné klíčky, quinoa, otruby, škrob…
  • Luštěniny – fazole, hrách, arašídy, sója ve všech podobách – tofu, tempeh, sojová omáčka…
  • Mléčné výrobky – jakéhokoliv živočišného druhu (sýr, smetana, kefír, jogurt, máslo…)

 

Co musím jíst:

  • Maso, ryby a mořské plody
  • Vejce
  • Zelenina
  • Ovoce
  • Zdravé tuky – avokádový olej, olivový olej, přepuštěné máslo, kokosový olej, vepřové sádlo… + ořechy

Nesnažte se vytvořit si náhrady nezdravých jídel za použití povolených přísad (pečivo, sušenky, pizzy…). Jídlo by mělo být především palivo a né odměna :). Jedině tak si vytvoříte zdravou psychickou reakci na jídlo.

 

Co je dobré vědět:

  • Maso, ryby a vejce – záleží na způsobu chovu a krmivu – Kupujte maso  (i vejce) od zvířat chovaných přirozeným způsobem.
  • Top 20 zeleniny – batáty, brokolice, cibule, pórek, česnek, cuketa, čínské zelí, dýně, chřest, kapusta, květák, listové saláty, mangold, mrkev, paprik, polníček, rajčata, řepa, špenát, vodnice, zelí
  • Top 10 ovoce – borůvky, jahody, maliny, meruňky, švestky, grapefruit, kiwi, meloun, ostružiny, třešně
  • Top ořechy – kešu, lískové, makadamové

Co Smothie? – Tekutá strava nevyvolá stejnou reakci nasycení jako skutečné jídlo. K snídani určitě nebrat :), ovoce si nejlépe rozložte na malé porce během dne.

Pokud si po jídle dáte ještě ovoce, abyste zahnali chuť na sladké, tak zastavte a zamyslete se nad sebou. Takto se cukrové závislosti nezbavíte, pouze používáte ovoce jako náhražku. Zkuste své chutě ukočírovat a překonat to nutkání :). Touha bude den ode dne slabší ;).

Jezte potraviny, jejichž složení dokážete vyslovit a nejlépe ty, které žádné složení nemají a jsou to prvotní suroviny.

 

Pouze 3 jídla denně: (každé jídlo musí obsahovat)

  • Bílkoviny jako základ – (vyberte si: maso, ryby, vejce) velikost jedné až dvou dlaní
  • Zelenina zaplní zbytek talíře.
  • Ovoce jednu až dvě porce za den – 1 porce má velikost pěsti
  • Zdravé tuky (jídlo by mělo mít jeden nebo více zdrojů tuků) – oleje a másla – jedna až dvě polévkové lžíce – nebo olivy – jedna až dvě plné otevřené hrsti – nebo kokos – jedna až dvě otevřené plné hrsti – nebo ořechy a semena – až jedna zavřená hrst – nebo avokádo – půl až celé – nebo kokosové mléko – čtvrtina až polovina 400 g plechovky

Snažte se vyřadit svačiny, pokud máte mezi jídly hlad, zvyšte si porci :).

Celou dobu programu nestoupejte na váhu, cíl není zhubnout, ale nastartovat zdravé procesy v těle ;).

 

Pokud pořád nevíte, zda Whole30 vyzkoušet odpovězte si na tyto otázky:

  • Zažíváte výkyvy energie nebo jste pořád unavení?
  • Máte různé bolesti?
  • Nedaří se vám zhubnout?
  • Trpíte nějakými zdravotními potížemi (kožní, trávící, chronické bolesti…) na které už nepomáhají léky?

Pokud jste byť na jednu otázku odpověděli ANO – je program Whole30 skvělý prostředek, jak se vašeho problému zbavit :).

Pokud se pustíte do programu, doporučuji vám pořídit si knížku Jídlo na prvním místě. Není to veliká investice a hlavně dobře pochopíte, proč jsou zakázané potraviny zakázané a tím lépe se vám bude nové stravování dodržovat :).

 

Zdroje:

  • HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 978-80-7555-018-7.
  • Úvodní obrázek:  X. TERRY. www.goactivepro.com [online]. [cit. 14.3.2017]. Dostupný na WWW: https://www.goactivepro.com/single-post/2016/04/30/Its-All-About-Whole30