Zeleninový koláč se dá udělat na spousty způsobů, už tady na blogu mám hned několik variant: Zeleninový koláč, Cuketový koláč, Pórkový koláč.
Tohle se prostě nikdy neomrzí, koláč máte hotový během chvilky, a pak jej jen necháte v troubě upéct. V tomto receptu jsme s Vašíkem trochu experimentovali a musím říct, že se to vyplatilo. Nejlepší jsou ty recepty ze surovin, které máte doma. 🙂
Zeleninový koláč
6 porcí | příprava: 20 minut + pečení | SNADNÉ
- 2 cukety
- 6 mrkví
- 1 menší květák
- 800 g cizrny
- 4 lžíce olivového oleje
- 7 lžic drceného lněného semínka (namočeného ve vodě)
- 4 lžíce hořčice
- 30 g sušených rajčat
- sůl
- 8 lžic pohankové mouky
- 3 snítky čerstvé majoránky
Začnu s cuketou a mrkví, vše nastrouhám na jemno. Pokud máte, použijte elektrické struhadlo, tím se vše urychlí. Ze zeleniny vymačkám přebytečnou šťávu a dám do veliké mísy. Vezmu si květák a pokrájím jej na malé kousíčky. Mezitím si ještě namočím lněné semínko, aby mi udělalo „vajíčkovou“ hmotu. Pak si vezmu cizrnu a spolu s olivovým olejem všechnu rozmixuju do kaše – tyčový mixér si s tím poradí. Vše přidám do mísy k zelenině a pustím se do dochucování, sůl majoránka, hořčice, všechno krásně rukama vmíchám do zeleniny i lněné semínko a cizrnovou kaši. Nakonec nasypu sušená rajčátka a přimíchám pohankovou mouku.
Směs na koláč dám do většího plechu vyloženého pečícím papírem a nechám ho v troubě péct hodinu nebo i hodinu a půl na 200°C.
Koláč je výborný s čerstvou zeleninou. 🙂