Zeleninový koláč se dá udělat na spousty způsobů, už tady na blogu mám hned několik variant: Zeleninový koláč, Cuketový koláč, Pórkový koláč.

Tohle se prostě nikdy neomrzí, koláč máte hotový během chvilky, a pak jej jen necháte v troubě upéct. V tomto receptu jsme s Vašíkem trochu experimentovali a musím říct, že se to vyplatilo. Nejlepší jsou ty recepty ze surovin, které máte doma. 🙂

 

Zeleninový koláč

6 porcí | příprava: 20 minut + pečení | SNADNÉ

  • 2 cukety
  • 6 mrkví
  • 1 menší květák
  • 800 g cizrny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 7 lžic drceného lněného semínka (namočeného ve vodě)
  • 4 lžíce hořčice
  • 30 g sušených rajčat
  • sůl
  • 8 lžic pohankové mouky
  • 3 snítky čerstvé majoránky

 

Začnu s cuketou a mrkví, vše nastrouhám na jemno. Pokud máte, použijte elektrické struhadlo, tím se vše urychlí. Ze zeleniny vymačkám přebytečnou šťávu a dám do veliké mísy. Vezmu si květák a pokrájím jej na malé kousíčky. Mezitím si ještě namočím lněné semínko, aby mi udělalo „vajíčkovou“ hmotu. Pak si vezmu cizrnu a spolu s olivovým olejem všechnu rozmixuju do kaše – tyčový mixér si s tím poradí. Vše přidám do mísy k zelenině a pustím se do dochucování, sůl majoránka, hořčice, všechno krásně rukama vmíchám do zeleniny i lněné semínko a cizrnovou kaši. Nakonec nasypu sušená rajčátka a přimíchám pohankovou mouku.

Směs na koláč dám do většího plechu vyloženého pečícím papírem a nechám ho v troubě péct hodinu nebo i hodinu a půl na 200°C.

Koláč je výborný s čerstvou zeleninou. 🙂