Tento recept byl jeden veliký pokus. Chtěli jsme si udělat květákový koláč, ale nakonec z toho vznikl  Zeleninový quiche. Myslela jsem si, že recept na něj ani nezveřejním, ale nakonec mě chuťově tak překvapil, že jsem mu dala milost :).

Takže pokud lačníte po složitějším receptu, který spadá do výzvy Zdravě do plavek, tady ho máte ;).

 

Zeleninový quiche

6 porcí | příprava: víc jak hodinu | SLOŽITĚJŠÍ

Na těsto

  • 250 g čočky (uvařte si zvlášť)
  • 3 lžíce drceného lněného semínka + 9 lžic vody
  • 2 lžíce zdravého tuku
  • pohanková mouka dle potřeby (cca 300 g)

Náplň

  • 250 g čočky (uvařte si zvlášť)
  • 4 lžíce zdravého tuku
  • 2 cibule
  • 1 střední cuketa
  • 1 lilek
  • 4 velká rajčata
  • 1 lžička Madraského kari
  • sůl

 

Nejprve jsem si dala vařit všechnu čočku naráz. Také si připravím lněná semínka, aby mi pěkně nabobtnala. Mezitím co se čočka vaří si na veliké pánvi rozehřeji tuk a nejprve začnu cibulí, kterou nechám lehce zezlátnout, poté přidám cuketu, lilek a rajčata na kostičky a nechám na pánvi zredukovat. Zeleninovou směs osolím a okořením. Jakmile mám čočku uvařenou rozmixuji ji do husté kaše a půlku kaše dám k zelenině, která se mi dělá na pánvi. Zelenina se tak výrazně zahustí. Teď už jen udělat těsto jako základ koláče. Zbylou půlku rozmixované čočky smíchám s lněným semínkem, tukem a postupně přisypávám pohankovou mouku, dokud nemám lehce lepivé těsto (cca 300 g). Těsto dám do vymazaného pekáče a pěkně ho naplácám do všech stran. Takto připravený spodek koláče dám do vyhřáté trouby na 200 °C a nechám ho tam 10 minut. Poté pekáč vyndám a koláč naplním zeleninovou náplní a vrátím jej zpět do trouby snížím teplotu na 180 °C a koláč peču 40 minut.

S čerstvými rajčátky a další čerstvou zeleninou je to prostě výborné jídlo :).