Vaření do krabiček se stalo mojí vášní. Je to tak skvělý způsob přípravy jídel. Jen mě mrzí, že nemám tolik času, abych s vámi mohla úplně vše sdílet. Ale konečně teď, po třech letech, se pomalu dostávám zase k tomu dělat si čas i na vytváření obsahu, který chci sdílet s vámi.
Těším se na léto a na to, jaké krabičky budu dělat a jak nám to krabičkování bude dál fungovat. Chce to trochu disciplíny a plánování, abych každý týden měla nachystaný jídelníček a vše připravila. Ale ne vždy mi to vyjde. Teď jsem měsíc úplně vypadla z krabičkování.
Ale teď už k třetímu týdnu s krabičkami.
Nachystala jsem nám tři jídla do krabičky, jednu polévku a dvě svačinky.
Do krabičky jsem udělala (recepty jsou napsané níže 👇🏻 )
- Falafel z červené čočky s fazolkami a pečenou červenou řepou
- Zapečené brambory se zeleninou
- Zeleninová směs z pánve s rýží
Polévku k snídaní
- Hráškový krém
- koncem týdne jsem nám pak pekla kváskový chléb – recept na něj pro vás chystám
Svačinky
- Borůvkové koule
- Zbytková čokoládová granola
Všechny recepty na jídla vám napíšu rovnou sem. Neměla jsem čas vše zvlášť nafotit a udělat jednotlivé recepty tady na blogu.
❤️ 🧡 💛
Falafel z červené čočky | cca 9 porcí
Falafel z červené čočky
- 500 g červené čočky
- hrst koriandru
- 6 lžic olivového oleje
- cca 2 lžičky soli
- 1 cibule
- dva stroužky česneku
- lžička římského kmínu
- 5 lžic čirokové mouky
Červenou čočku propláchnu a zaliju horkou vodou. K čočce přidám sůl a nechám odležet přibližně 15 minut, aby se čočka nasákla. Mezitím si můžete připravit přílohu – fazolky a pečenou červenou řepu.
Když je čočka nasáklá, propláchnu ji vodou a dám do nádoby od mixéru, přidám k ní čerstvý koriandr, olivový olej, cibuli, česnek a římský kmín. Vše v mixéru rozmixuju do kompaktní hmoty. Do směsi vmíchám ještě čirokovou mouku.
Vytvaruju placičky, které pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Falafel peču v troubě vyhřáté na 200 °C stupňů 20 minut. Po deseti minutách je potřeba falafel otočit.
Falafel jsem nám připravila s pečenou červenou řepou a s fazolkami – vše uvidíte ve videu mé přípravy jídel.
❤️ 🧡 💛
Zapečené brambory se zeleninou
6 porcí (zapékacích misek)
- 3 kg brambor
- 1 kg mrkve
- 2 velké cibule
- 500 g vařené cizrny
Kešu smetana
- 250 g kešu
- lžička soli
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička červené papriky
- 2 lžíce tapiokové mouky
- cca 500 ml vody
Nejprve jsem si dala namočit kešu ořechy. Nejlépe je namočit alespoň dvě hodiny předem.
Pak jsem si nachystala zeleninu do krabiček. Očistila a nakrájela na kostičky brambory, mrkev a cibuli.
Potom jsem si nachystala kešu smetanu. Kešu jsem propláchla a dala do nádoby od mixéru, přidala jsem k němu sůl, lahůdkové droždí, kurkumu, červenou papriku, tapiokovou mouku a vodu. Vše jsem rozmixovala do krémové konzistence.
Nakrájenou zeleninu jsem rozdělila rovnoměrně do misek a přidala i propláchnutou vařenou cizrnu. Vše jsem zalila smetanou a dala do trouby péct na 200 °C, přibližně 40 minut.
Misky na zapékání a zároveň i krabičkování mám z Ikea.
❤️ 🧡 💛
Zeleninová směs z pánve s rýží
cca 6 porcí
- 2 pórky
- 4 lžíce olivového oleje
- 700 g mražené zeleniny
- 500 g fazolí
- 6 lžic sojové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- vrchovatá lžíce tapiokové mouky
- cca 100 ml vody
- 500 g jasmínové rýže
- sůl
- lžička zeleninového koření
Nejprve jsem si dala vařit rýži, kterou jsem propláchla, přidala sůl a zeleninové koření a dala vařit v dvojnásobném množství vody.
Pórky jsem si nakrájela na kousky a opekla na olivovém oleji. Potom jsem přidala mraženou zeleninu, sojovou omáčku, třtinový cukr, citronovou šťávu a nechala vše podusit. Když byla zelenina měkká, přidala jsem tapiokový škrob rozmíchaný ve vodě. Vše jsem ještě nechala dvě minutky na pánvi.
Hotovou směs jsem podávala s jasmínovou rýží.
❤️ 🧡 💛
Zbytková čokoládová granola
“zbytková” protože jsem na ní upotřebila všechny otevřené pytlíčky všech možných semínek a oříšků, které jsem doma našla.
- 100 g 83% čokolády
- 2 lžíce kokosového tuku
- 100 g sušených višní
- 100 g dýňových semínek
- 100 g datlí
- 40 g strouhaného kokosu
- 150 g ovesných vloček
- 50 g brusinek
- 100 g rozinek
- 20 g quinoových pukanců
- 100 g lískových oříšků
Nejprve jsem si dala rozpustit čokoládu v kokosovém tuku. Mezitím jsem si smíchala ve veliké misce vše, co jsem doma našla. Sušené višně, dýňová semínka, pokrájené datle, strouhaný kokos, ovesné vločky, brusinky a rozinky, quinoové pukance a nakrájené lískové oříšky.
Vše jsem smíchala s rozpuštěnou čokoládou a dala na plech vyložený pečícím papírem.
Granolu jsem dávala dopéct do trouby na zbytkovém teple. Ale za normálních okolností bych granolu pekla na 170 °C přibližně tak 15 minut. Je dobré granolu minimálně jednou během pečení promíchat.
Granolu jsem nechala pořádně vychladnout a pak jsem ji přendala do vzduchotěsně uzavřené nádoby, kde vydrží několik týdnů… ale spíš do doby, než jí sníte :)).
❤️ 🧡 💛