Vaření do krabiček se stalo mojí vášní. Je to tak skvělý způsob přípravy jídel. Jen mě mrzí, že nemám tolik času, abych s vámi mohla úplně vše sdílet. Ale konečně teď, po třech letech, se pomalu dostávám zase k tomu dělat si čas i na vytváření obsahu, který chci sdílet s vámi. 

Těším se na léto a na to, jaké krabičky budu dělat a jak nám to krabičkování bude dál fungovat. Chce to trochu disciplíny a plánování, abych každý týden měla nachystaný jídelníček a vše připravila. Ale ne vždy mi to vyjde. Teď jsem měsíc úplně vypadla z krabičkování. 

Ale teď už k třetímu týdnu s krabičkami. 

Nachystala jsem nám tři jídla do krabičky, jednu polévku a dvě svačinky.

Do krabičky jsem udělala (recepty jsou napsané níže 👇🏻 )

  • Falafel z červené čočky s fazolkami a pečenou červenou řepou
  • Zapečené brambory se zeleninou
  • Zeleninová směs z pánve s rýží

Polévku k snídaní

  • Hráškový krém 
  • koncem týdne jsem nám pak pekla kváskový chléb – recept na něj pro vás chystám

Svačinky

Všechny recepty na jídla vám napíšu rovnou sem. Neměla jsem čas vše zvlášť nafotit a udělat jednotlivé recepty tady na blogu.

❤️ 🧡 💛

Falafel z červené čočky | cca 9 porcí

Falafel z červené čočky

  • 500 g červené čočky
  • hrst koriandru
  • 6 lžic olivového oleje
  • cca 2 lžičky soli
  • 1 cibule
  • dva stroužky česneku
  • lžička římského kmínu
  • 5 lžic čirokové mouky

Červenou čočku propláchnu a zaliju horkou vodou. K čočce přidám sůl a nechám odležet přibližně 15 minut, aby se čočka nasákla. Mezitím si můžete připravit přílohu – fazolky a pečenou červenou řepu.

Když je čočka nasáklá, propláchnu ji vodou a dám do nádoby od mixéru, přidám k ní čerstvý koriandr, olivový olej, cibuli, česnek a římský kmín. Vše v mixéru rozmixuju do kompaktní hmoty. Do směsi vmíchám ještě čirokovou mouku.

Vytvaruju placičky, které pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Falafel peču v troubě vyhřáté na 200 °C stupňů 20 minut. Po deseti minutách je potřeba falafel otočit.

Falafel jsem nám připravila s pečenou červenou řepou a s fazolkami – vše uvidíte ve videu mé přípravy jídel.

❤️ 🧡 💛

Zapečené brambory se zeleninou

6 porcí (zapékacích misek)

  • 3 kg brambor
  • 1 kg mrkve
  • 2 velké cibule
  • 500 g vařené cizrny

Kešu smetana

  • 250 g kešu
  • lžička soli
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička červené papriky
  • 2 lžíce tapiokové mouky
  • cca 500 ml vody

Nejprve jsem si dala namočit kešu ořechy. Nejlépe je namočit alespoň dvě hodiny předem.

Pak jsem si nachystala zeleninu do krabiček. Očistila a nakrájela na kostičky brambory, mrkev a cibuli.

Potom jsem si nachystala kešu smetanu. Kešu jsem propláchla a dala do nádoby od mixéru, přidala jsem k němu sůl, lahůdkové droždí, kurkumu, červenou papriku, tapiokovou mouku a vodu. Vše jsem rozmixovala do krémové konzistence.

Nakrájenou zeleninu jsem rozdělila rovnoměrně do misek a přidala i propláchnutou vařenou cizrnu. Vše jsem zalila smetanou a dala do trouby péct na 200 °C, přibližně 40 minut.

Misky na zapékání a zároveň i krabičkování mám z Ikea.

❤️ 🧡 💛

Zeleninová směs z pánve s rýží

cca 6 porcí

  • 2 pórky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 700 g mražené zeleniny
  • 500 g fazolí
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • vrchovatá lžíce tapiokové mouky
  • cca 100 ml vody
  • 500 g jasmínové rýže
  • sůl
  • lžička zeleninového koření

Nejprve jsem si dala vařit rýži, kterou jsem propláchla, přidala sůl a zeleninové koření a dala vařit v dvojnásobném množství vody.

Pórky jsem si nakrájela na kousky a opekla na olivovém oleji. Potom jsem přidala mraženou zeleninu, sojovou omáčku, třtinový cukr, citronovou šťávu a nechala vše podusit. Když byla zelenina měkká, přidala jsem tapiokový škrob rozmíchaný ve vodě. Vše jsem ještě nechala dvě minutky na pánvi.  

Hotovou směs jsem podávala s jasmínovou rýží.

❤️ 🧡 💛

Zbytková čokoládová granola

“zbytková” protože jsem na ní upotřebila všechny otevřené pytlíčky všech možných semínek a oříšků, které jsem doma našla. 

  • 100 g 83% čokolády
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 100 g sušených višní
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g datlí
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g brusinek
  • 100 g rozinek
  • 20 g quinoových pukanců
  • 100 g lískových oříšků

Nejprve jsem si dala rozpustit čokoládu v kokosovém tuku. Mezitím jsem si smíchala ve veliké misce vše, co jsem doma našla. Sušené višně, dýňová semínka, pokrájené datle, strouhaný kokos, ovesné vločky, brusinky a rozinky, quinoové pukance a nakrájené lískové oříšky.

Vše jsem smíchala s rozpuštěnou čokoládou a dala na plech vyložený pečícím papírem.

Granolu jsem dávala dopéct do trouby na zbytkovém teple. Ale za normálních okolností bych granolu pekla na 170 °C přibližně tak 15 minut. Je dobré granolu minimálně jednou během pečení promíchat.

Granolu jsem nechala pořádně vychladnout a pak jsem ji přendala do vzduchotěsně uzavřené nádoby, kde vydrží několik týdnů… ale spíš do doby, než jí sníte :)).

❤️ 🧡 💛